Meninger

Samboerskapets metamorfose

 • Hanne Sigbjørnsen
  Tegnehanne

Etter at forholdet har vart en stund kommer sannheten frem, og du innser hvem du egentlig har med å gjøre.

Når et forhold starter ser du på kjæresten din gjennom tykke, rosa ølbriller. Vedkommende er perfekt uansett hva han eller hun måtte foreta seg. Å, han har ikke et hjem? For en eventyrer. Han samler på utstoppede dyr utkledde som gamle amerikanske presidenter? For en unik og kreativ sjel! Hun sier hun har viet livet sitt til scientologi? Eh, det har faktisk Tom Cruise også, så hun kan ikke være helt på villspor.

Etter at forholdet har vart en stund kommer sannheten frem, og du innser hvem du egentlig har med å gjøre. I det siste har jeg lagt spesielt merke til hvordan forholdet mitt har endret seg, og at vi har fått en helt annen type måte å forholde oss til hverandre:

Det blir færre og færre hvite løgner.

I starten av forholdet sa jeg praktisk talt hva som helst for å få ham til å like meg.

Før:

Nå:

Før:

Nå:

Vi prøver ikke lenger å skjule hvem vi egentlig er.

Når man ikke bor sammen er det enkelt å skjule de sidene av personligheten du vet at ingen andre setter pris på. Når du bor sammen derimot, kommer det meste frem, og til slutt slutter du til og med å prøve.

Det første vi merket var at vi begge likte å sette tilbake tom emballasje i kjøleskapet og i hyllene, og at vi begge var vant med å bo sammen med andre mennesker som har ryddet det opp for oss.

Det andre var at jeg lot min indre prokrastinator spille fritt.

Noe som er veldig positivt, og som jeg ikke trodde var mulig før nå, er at han aldri blir sur. I begynnelsen trodde jeg han undertrykte mange følelser og kom til å ende opp med å drepe meg mens jeg sov, men det har i alle fall ikke skjedd til nå. Den eneste gangen jeg har observert en ørliten negativt ladd reaksjon hos Jostein, var da jeg tullet om å ha kastet Felleskjøpet-capsen han pleier å gå med ironisk på fester ...

Heldigvis har han nå klart å miste den helt på egen hånd.

Sms-korrespondansen minner mer om et morsekode-referat enn en samtale mellom kjærester.

Før:

Men kanskje viktigst av alt, og det som utligner alle de andre forandringene:

Usikkerheten er borte.

Jeg har alltid vært veldig selvbevisst, og jeg henger meg fort opp i usunne tankemønstre. Da jeg begynte på videregående hadde jeg for eksempel en lengre periode hvor jeg oppriktig trodde at jeg var mentalt tilbakestående, etter at noen av guttene i klassen begynte å kalle meg «skeia» (siden jeg ikke en gang var den sløveste kniven i skuffen).

Jeg hadde to teorier: Den ene var at jeg, en gang jeg gikk litt for langt ut på den dype delen av badebassenget og måtte reddes av en badevakt, hadde fått en hjerneskade på grunn av oksygenmangel. Den andre var at en hypotetisk død tvillingbaby hadde spist halve hjernen min i livmoren. Begge hypotesene var like plausible.

Denne usikkerheten tar jeg også med meg inn i forhold, noe som kan være destruktivt.

Nå har jeg skjønt at Jostein liker meg selv om jeg tenker på mat 99 prosent av tiden, av og til ler av folk som har det vondt, og veldig sjelden orker å se best mulig ut for ham. Og forholdet vårt er, etter min mening, tusen ganger bedre.

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Hvordan forholde seg til tiggere? | Tegnehanne

 2. MENINGER

  Hyttevisning på MåHafjell! Husk: Ta ALLTID en titt i kjelleren. Skjuler det seg en relaxavdeling?

 3. MENINGER

  Kickstart 2018 med juletrekasting, multitafsing og hodestående!

 4. MENINGER

  «Hadde jenta fått velge, hadde det kanskje stått BOSS. Men den toppen fantes trolig bare i blått»

 5. MENINGER

  «NB! Gjeldende konfirmasjonstakst er 5000-ish pr. hode. Merk innbetalingen: Emmys neseplastikk»

 6. MENINGER

  Ryktene stemmer: Nora stepper inn for Mamma til Michelle i «Skal vi danse»!