Meninger

Mens du bare hviler

  • Knut Olav Åmås, leder av Mediemangfoldsutvalget

Det er ikke lenger godtatt «i de høyeffektives samfunn» å vise behov for å hvile, eller ikke synes det er OK å bli avbrutt når som helst, ikke være tilgjengelig hvor som helst, skriver Knut Olav Åmås som har lest Tomas Sjödins bok Mens du hviler. Foto: Johannessen, Sara

«Folk sier at ingenting er umulig, men jeg gjør ingenting hver dag.»

Knut Olav Åmås Foto: Signe Dons

Det skrev Ole Brumm-forfatter A.A. Milne en gang. I dag er fenomenet «hvile» mest av alt blitt til «opplading». Hvile er blitt noe instrumentelt. Hvis man er et vellykket karrièremenneske skal også fritiden være så nøye planlagt som mulig. Slik at det ikke oppstår noe vakuum der vi brått innser at noe av det vi driver med ikke er så meningsfylt?

«Den tomme tiden»

Jeg liker å ha det travelt. Full kalender dag etter dag, uke for uke. Jeg er med på så mye utrolig spennende, vil det, liker det. Opplevelser, møter med mennesker, prosesser og prosjekter.

«Du burde kjede deg oftere», sier folk som kjenner meg. Forrige lørdag skrev filosofen Einar Øverenget i Dagblad-magasinet om hvor viktige møtene med «den tomme tiden» er – de kan bli til møter med en selv.

Opplevelser eller tomhet

Jo da, men vil man det, da? Leve uten å oppleve ytre hendelser i kø? Den friheten, eller tomheten, kan være strevsom. Men jo da, man vil jo det, fordi mennesket er et vesen som har som livsoppgave å skape mening og sammenheng i livet.

En ny bok handler om dette: Tomas Sjödins Mens du hviler . Sjödin er svensk pastor, foredragsholder, spaltist i Göteborgs-Posten, mistet to sønner i sykdom.

«Et bedre liv»?

Den virker ved første blikk som en bok i det store grosset av håndbøker i å få «et bedre liv», men med kristendom og jødedom som referanseramme.

Grepet av frykten for å kjede meg på de neste flyturene, puttet jeg den likevel i bagen.

For det finnes ikke all verden med skarp litteratur om temaet «hvile». Når jeg googler «verdien av hvile», er topptreffene «verdien av å hvile for musklene» og «fysisk anstrengelse hos sau». Mens du hviler er noe av det mer sobre og velskrevne jeg har lest i sjangeren.

Avbrutt og tilgjengelig

Og Sjödins hovedpoenger (for deg som ikke har tid til å lese den)? Hvilens betydning og plass i et liv. Det er ikke lenger godtatt «i de høyeffektives samfunn», mener Sjödin, å vise behov for å hvile, eller ikke synes det er OK å bli avbrutt når som helst, ikke være tilgjengelig hvor som helst. Banalt, men sant for mange.

Hvilen er blitt upopulær

Ett sitat til fra Sjödins bok: «Hvilen er blitt upopulær. Vi unnskylder den som om den var en synd. Vi forsvarer den som om den var en forbrytelse. Og enda verre, vi håndterer den som om den er noe vi egentlig kan klare oss uten. Det har gått så langt at det til og med blir regnet som ufint å være trøtt.» Boken er Sjödins protest mot alt dette. Rekreasjon er ikke latskap, men å skape og omskape seg selv.

Den paniske travelheten

Jeg lurer på om det patetiske ved mye av den paniske travelheten faktisk er i ferd med å miste sin prestisje. Den store risikoen er at «hvile» bare er det neste som blir mote og business for livsstilssynsere.

Knut Olav Åmås er direktør i Stiftelsen Fritt Ord. Han er spaltist i Aftenposten annenhver uke, og skriver da på egne vegne.

LES OGSÅ:

  • Ingrid Christine Røgenes: Fra negativt til positivt press
    Kamilla A. Willix, om verdensdagen for psykisk helse:
Les også

Årets viktigste dag?

Beatriz Rivera om ungdom og psykisk helse:

Les også

  1. Det er på tide å handle