Meninger

Vi vet mye om bistand | Eva Bratholm

 • Norad
 • Kommunikasjonsdirektør
 • Eva Bratholm

eva-bratholm-foto-froydis-geithus_doc6o6w4ng9jhyj48ap82k.jpg

Journalist Geir Salvesen synes å ha et sterkt ønske om å påvise at bistand er bortkastede penger. I Aftenposten 26. januar sauser han sammen sitater fra The Sunday Times, referanser til EU-parlamentet og norske bistandspenger til en grøt med følgende konklusjon: Ingen vet hvordan 30 norske bistandsmilliarder virker.

Artikkelen bygger på det en sentral EU-politiker sier og følges opp med en generell påstand om at det også i Norge er stor tvil om virkningen av de over 30 milliarder kroner i året som går til bistand.

Tiltak virker etter hensikten

Nei, det stemmer ikke. Vi vet at svært mange tiltak virker etter hensikten. Vi rapporterer resultater, etterprøver og evaluerer. Men vi vet også at det er stor risiko, at ikke alt fungerer og fremfor alt at innsatsen er vanskelig å måle.

Det er riktig at Riksrevisjonen har vært kritisk til flere prosjekter, blant annet innen styresett og ren energi. Men det er noe helt annet enn at milliarder sløses bort, som det står i tittelen.

Vi diskuterer gjerne hvordan bistandskroner skal brukes, men helst basert på noe annet enn en sammenblanding av revisjonsrapporter, EU-synspunkter og påstander.

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Mangler det 190 millioner eller vilje til reform?

 2. NORGE

  Hver femte norske bistandskrone til Norge

 3. KRONIKK

  Bistanden bør la seg inspirere av Oljefondet | Nikolai Hegertun

 4. DEBATT

  Kort sagt, tirsdag 17. oktober

 5. VITEN

  Øyvind Østerud i Uviten: Å tro at jo mer vi gir i bistand, jo mer reduserer vi verdens fattigdom, er rett og slett feil

 6. NORGE

  Regjeringen nådde ikke bistandsmålet i fjor