Meninger

Kjære donorbarn. Biologien min vil alltid være en del av deg. | Anonym sæddonor

 • Anonym

OPT_29f68978-4992-a40d-db89-a1d54bc8c2ae_doc6ognjc8i3tuqzdpylbq-xyTM21zHNK.jpg Foto: Jan Haas/NTB Scanpix

Jeg håper du har foreldre som lar deg vite hvordan du er blitt til.

Du er kanskje 3 år og har en mamma og pappa, eller mamma og mamma, som veldig sterkt har ønsket at nettopp du skulle bli til. Du har kanskje hørt at det har vært en annen mann som har hjulpet til for at du skulle bli født. Det håper jeg foreldrene dine har begynt å fortelle deg.

Når du er myndig kan du få vite hvem jeg er. Jeg er donoren som gjerne ville hjelpe noen til å bli foreldre. Jeg skal aldri bli pappaen eller faren din.

– Pappa er død!

Jeg er onkel til en jente på 5 år som også har kommet til denne verden med hjelp av en donor, eller en snill mann som ville hjelpe mamma, som vi sier til henne. Hun vet at det finnes en mann i et annet land som betyr noe for henne. Hun har et godt liv med mammaen sin, venner, onkler, tanter, besteforeldre, søskenbarn og naboer. Alle vet og er trygge med henne på at det finnes en snill mann der ute.

Jeg håper du har foreldre som lar deg vite om hvordan du er blitt til. — Anonym sæddonor

Pappa er død! sa hun som er din biologiske niese til meg for litt siden. Han som hjalp til for at du skulle bli født, kan leve. Vi vet ikke det nå, men når du blir større kan du finne ut av det, sier jeg.

Biologi er viktig

Jeg lever tett med barn som er blitt til med donor, og jeg har adopterte, fosterbarn og surrogatbarn i nettverket mitt. Jeg er selv pappa og jeg er donor. For meg er biologi viktig. En viktig del av identiteten min på samme måte som slekt og familiehistorie er det.

Jeg blir aldri pappaen din, men biologien min vil alltid være en del av deg, skriver Anonym. Foto: Stein J. Bjørge

Jeg kjenner adopterte søsken, hvor én har hatt et sterkt behov for å møte hele slekten sin, og hvor den andre ikke har ønsket det. Deres adoptivforeldre er fortsatt deres foreldre og besteforeldre til barna deres.

Må være 18 år for å få vite

Etter endringen i det norske lovverket i 2005 er alle donorer kjente. Barn som er blitt unnfanget med donorsæd, kan nå få vite identiteten på sin donor når de er 18 år. Heldigvis har barnets behov for å kunne få vite om denne delen av sin identitet blitt mulig. Selv om en 18-åring jo etter loven ikke er et barn lenger.

Min niese på 5 år funderer på hvem denne mannen er som har vært med på å skape henne. Hvorfor må hun være 18 år før hun får vite det?

Les også

I dag publiserer Aftenposten alle innlegg vi ble tilbudt i løpet av et drøyt døgn. Les mer her: Derfor har vi laget #debattspesial

Hvis jeg om to år hadde fått en telefon fra en mor som spør om hvem jeg er, hvor jeg bor, om jeg har barn og om foreldrene mine er i live, fordi hun vil fortelle 5-åringen sin at mannen som hjelp dem finnes, ville jeg tenke at det er fint at en 5-åring får vite mer om seg selv og sin bakgrunn.

Det er også fint om jeg får en e-post om 10 år med spørsmål om vi kan møtes fordi en tenåring har behov for å forstå seg selv bedre. Det er også fint for meg dersom jeg om 50 år ikke har hørt en lyd.

Kjære donorbarn

Kjære donorbarn som jeg har hjulpet. Jeg håper du har foreldre som er trygge på seg selv og lar deg vite om hvordan du er blitt til. Muligheten din til å få visshet og forståelse om hvem jeg er, skulle jeg ønske var uavhengig av hvor gammel du er. Fordi jeg tror det kan være viktig i ditt unge liv.

Lyst til å skrive?

Les også

Seks tips til en Aftenposten-debattant

Vit også at din mamma og pappa, eller mamma og mamma, er og vil alltid være dine foreldre. Jeg blir aldri pappaen din, men biologien min vil alltid være en del av deg.

Aftenposten kjenner innleggsforfatterens identitet.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Debatten rundt eggdonasjon er også svært aktuell:

Les også

Hvorfor er det etisk greit å tillate sæddonasjon, men ikke eggdonasjon, Høyre?

spør Jan Arild Snoen

Les også

Uttrykket «barnets beste» misbrukes

, mener Johan T. Hazekamp , gynekolog og senior embryologPolitisk redaktør Trine Eilertsen kommenterer:

 1. Les også

  Den sterkeste innvendingen mot eggdonasjon er at morsbegrepet blir utydelig. Men mor er ikke først og fremst gener og slektstre

Les mer om

 1. Helse
 2. Donorbarn

Relevante artikler

 1. KRONIKK
  Publisert:

  Kronikk: Blodsbånd betyr visst noe likevel | Morten Horn

 2. NORGE
  Publisert:

  – Når noen spør hvem som er pappaen til Sverre, svarer vi «begge»

 3. DEBATT
  Publisert:

  Jeg er et donorbarn, en knøttliten minoritet som det ikke snakkes så høyt om

 4. NORGE
  Publisert:

  KrF-gjennomslag: 15-åringer skal få vite navnet på sæddonor

 5. NORGE
  Publisert:

  Spørsmål til Vera: – Hvem bestemmer hvor jeg skal bo?

 6. DEBATT
  Publisert:

  Det er lett å tykkja synd i dei barnlause. Men kva med barnet?