Meninger

I kommunestyret i Fjell sitter en gjeng av mine gamle klassekamerater. Jeg hadde ikke klart å gjette hvem. | Trine Eilertsen

 • Trine Eilertsen
  Trine Eilertsen
  Politisk redaktør

Mariannes mor maste lenge for å få datteren til å stille på liste for SV i Fjell kommune, rett ved Bergen.

Jeg ser det for meg.

Cecilie, moren til min barndomsvenninne Marianne, var selv aktiv i SV, og kan være ganske insisterende. Temperaturen kunne bli høy når hun gikk tur og diskuterte politikk med min mor, Høyre-kvinnen, også hun over snittet engasjert.

Ekstreme endringer

Mariannes og mine foreldre var en del av den flyttebølgen til Fjell som doblet innbyggertallet på 15 år.

I 1973 bodde det 7500 mennesker i den gamle kystkommunen. Plutselig ble avstanden til Bergen redusert til en brotur over fjorden, og tilflyttingen økte drastisk. Nå nærmer innbyggertallet seg 25.000, eller 40.000 når vi regner inn at Fjell fra årsskiftet slår seg sammen med Sund og Øygarden i en ganske ukontroversiell kommunesammenslåing.

Fjell har gjennomgått ekstrem vekst og forandring på kort tid. En slik kommune renner over av problemstillinger som angår folk. Arealplanlegging og tomteland, sosiale gnisninger, skolestruktur, eldreomsorg, språkkamp og pendlerproblematikk.

Problemene angår folk, og folk må bruke tid på å påvirke, håndtere og løse. Noen gjør det, på vegne av alle oss som ikke gjør det.

Av og til er det overraskende hvem som velger den veien.

Politiske familier

Marianne vokste opp i et politisk hjem, noe som øker sannsynligheten for et politisk engasjement. Men hun var ikke blant dem som stupte inn i politikken med den største selvfølge i ungdommen. Det kom etter hvert, etter at hun hadde engasjert seg i fagforeningsarbeid og skolepolitikk. Og etter at Cecilies mas hadde fått virke lenge nok.

For Tom Georg, varaordfører for Høyre i Fjell kommune, var det annerledes. Tom Georg skilte seg tidlig ut. Som 16-åring ordla han seg som en dreven Høyre-politiker, og så i grunnen slik ut også. For ham, som også vokste opp i et politisk hjem, var det egentlig aldri aktuelt å ikke drive med politikk. Men engasjementet ble ikke utløst av en ambisjon om å bli ordfører i Fjell. Det ble utløst av at lærerne fikk parkere på fotballbanen, slik at det ikke var mulig å spille der lenger – dét måtte noen ta tak i. Både Tom Georg og Marianne hadde med seg hjemmefra at partipolitikken var en god arena for påvirkning.

Politisk engasjert klasse

Slik var det ikke for Ivar, som representerer Arbeiderpartiet i det samme kommunestyret som Marianne og Tom Georg. Ingen av hans foreldre var politisk aktive. Men Ivar mener at de heftige politiske debattene i klassen vår på videregående satte ham på tanken om at det kunne være noe.

Jeg husker ikke at Ivar var så tydelig den gangen. Det er ikke så rart. Flere av oss andre var overtydelige og dro med oss diskusjonene fra kjøkkenbordet inn i timene. Men noen av de mest høylytte den gangen ga opp politikken før vi var kommet ordentlig i gang.

Innom politikken

Og Tommy? Jeg ante ikke at Tommy var politisk aktiv før jeg traff ham under et landsmøte i MDG. For ham var det engasjementet i grendelaget og kampen mot stråling fra høyspentmaster som var startpunktet. Etter hvert ble det kampen for innsyn, postlister og innbyggernes muligheter for å påvirke. Han mener han har vunnet frem i sakene han kjempet for og gir seg som politiker nå. De som kjenner ham, ville plassert ham i Høyre, mener han, men det ble MDG på grunn av miljøengasjementet. Nå melder han seg ut av partiet og politikken, og nye krefter får muligheten til å bidra.

Overraskende navn

Mine gamle klassekamerater bruker store deler av fritiden på å jobbe for en bedre kommune, med saker de mener vil gi mange et bedre liv.

Kveldsmøter, dokumentlesing og helgeseminar – Marianne gjør det fordi hun vil ha flere heltidsstillinger i kommunen. Tom Georg brenner for de svake gruppene, som ikke sender e-post eller går i demonstrasjonstog. Tommy har stått på for at kommunen skal åpne opp og gjøre det lettere for innbyggerne å forstå hva som foregår. Og Ivar håper flere engasjerer seg i organisasjoner og vil legge til rette for det.

Mange får ikke med seg innsatsen de gjør. De får hverken to eller fem på terningkast, for ingen kaster terning for dem. Men det er mennesker som Ivar, Marianne, Tommy og Tom Georg som er ryggraden i demokratiet vårt, som er våre talerør.

Med unntak av Tom Georg hadde jeg ikke gjettet at noen av dem skulle bli aktive politikere da vi gikk på skole sammen.

Men jeg kjenner at akkurat det gjør meg ekstra glad for at de ble det.

 • Aftenposten har sett på hvem de 54 254 listekandidatene som stiller til valg mandag her.

Hør podkasten Aftenpodden om valgkamp-innspurten:

 • Har du Spotify? Følg denne lenken.
 • Ellers kan du gå inn i podkast-appen på telefonen din, søk på Aftenpodden, lytt og abonner.
 • Bruker du Iphone? Følg denne lenken. Her trenger du ingen lenke:

Les mer om

 1. Lokalvalg 2019
 2. Politikk
 3. Fjell (kommune)
 4. Demokrati
 5. Trine Eilertsen