Meninger

Legitimerer kulturkutt

 • Anniken Huitfeldt

De prioriteringene som nå er gjort i kulturbudsjettet, gjør det paradoksalt nok enda viktigere for kulturlivet å holde seg inne med Knut Olav Åmås, skriver Anniken Huitfeldt. Her er statssekretær Åmås (H) sammen med kulturminister Thorhild Widvey (H). Jon Eeg/NTB Scanpix

Det kan se ut som Knut Olav Åmås ble invitert med på Høyre-laget for å avvikle Kulturløftet og legitimere kulturkutt.

Som kulturminister reduserte jeg antall poster på kulturbudsjettet og overførte penger og poster til Kulturrådet. Tanken var at politikere ikke skulle bestemme hvilke dansegrupper, litteraturfestivaler og konsertarrangører som skulle få penger, men at kunstneriske vurderinger og kvalitet skulle ligge til grunn for hvem som skulle få penger.

Hadia Tajik (Ap), Trond Giske (Ap) og jeg etablerte arrangørstøtteordninger for blant annet visuell kunst, dans og musikk slik at lokale arrangører over hele landet kunne søke penger og invitere de kunstnere de ønsket til sitt hjemsted. Kulturrådet fikk større handlingsrom til å tildele midler ut fra kunstneriske kriterier. Høyre på sin side tok til orde for en frihetsreform i kulturpolitikken. Den nye kulturministeren presenterte budsjett på fredag. "Vi vil styrke maktspredning og mangfold ved å desentralisere beslutninger", sa Thorhild Widvey (H) da hun skulle forklare hvorfor hun hadde kuttet en kvart milliard.

Frihetsreform

Nå ser vi hva frihetsreformen handler om. Kulturrådet får full kunstnerisk frihet til selv å bestemme hvor de skal kutte 50 millioner. Skal det tas fra musikkfestivaler, turnéstøtte til artister eller lokale folkemusikkgrupper, er helt opp til Kulturrådet. I sin erklæring sier Regjeringen at de vil prioritere det frie feltet og frilansere. Få hadde regnet med at det frie feltet fikk de største kuttene. Slike tilslørende frihetsargumenter ser vi også når det gjelder pressestøtten. Kuttene i støtten til nummer to-aviser som vil føre til færre stemmer i den offentlige debatt, fremstilles som at pressen nå blir mer uavhengig av staten. Det blir også kuttet i norsk film, og begrunnelsen er økt fokus på kvalitet. Men gir mindre penger til norsk film bedre filmer?

afp000301351.jpg

Knut Olav Åmås var et spennende valg som statssekretær, fordi han er kunnskapsrik og har vært opptatt av å få frem ulike stemmer. Det blir urettferdig å stille ham til ansvar for alle tidligere aviskommentarer. Men det er rettferdig å konfrontere ham med hans tidligere prinsipper. Regjeringen kutter Kulturrådets og Filminstituttets ordninger som sprer kunstnerisk makt til flere aktører, og verner de postene som er direkte avhengig av politikernes velvilje. Dette kulturbudsjettet bidrar til mer maktkonsentrasjon i norsk kulturliv.Desentralisering og maktspredning er det heller ikke når scener og museer utenfor Oslo får avlyst sine nybygg, og at kunstnerstipender til selvstendige kunstnere kuttes.

Kan skylde på Kulturrådet

KrFs tidligere statssekretær Yngve Slettholm ble leder av Kulturrådet da jeg var kulturminister. Hvis ikke Venstre og KrF kommer ham til unnsetning, får han en tung jobb med å kutte.

De institusjonene som er faste poster på statsbudsjettet har fått færre kutt i det nye forslaget. Slik kan politisk ledelse skylde på Kulturrådet. Det kan se ut som Knut Olav Åmås ble invitert med på Høyre-laget for å avvikle Kulturløftet og legitimere kulturkutt. Men de prioriteringene som nå er gjort i kulturbudsjettet, gjør det paradoksalt nok enda viktigere for kulturlivet å holde seg inne med ham.

Les også:

 1. Les også

  Kulturministeren uten mål for norsk film

 2. Les også

  Kutter 32,5 millionerkroner i Filmfondet

 3. Les også

  Widvey varsler lav moms på elektroniske medier

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Mediemangfoldsutvalget og Knut Olav Åmås får kritikk for å være «politisk urealistiske»

 2. MENINGER

  Jeg vet om få som tar flere sjanser og lever med høyere risiko enn kunstnerne.

 3. DEBATT

  Kulturlivet har det bedre når politikerne ikke definerer kunstens mål og mening | Linda Hofstad Helleland

 4. KULTUR

  Foreslår å endre pressestøtten, frita medier for arbeidsgiveravgift og gjøre NRK til en stiftelse

 5. KOMMENTAR

  Kunstkritikken må være for allmennheten

 6. DEBATT

  Det Knut Olav Åmås sier om skapende virksomhet, er oppsiktsvekkende | Wenche Gulbransen