Meninger

De tiltalte opptrådte som rendyrkede amatører

 • Inge D. Hanssen
  Inge D. Hanssen
  rettskommentator
Svenske Jonna Rask ble drept på Fredensborg i Oslo i fjor vår.

Drapet på Fredensborg. De skulle bare hente penger. Det endte i et blodbad.

afp000760395-qBD4CbKVCd.jpg

Den 29 år gamle hovedtiltalte skal ha ilagt Jonna Rask (26) og samboeren hennes «bot» fordi de ikke nedbetalte hasjgjelden til ham.

I kjent mafiastil ble gjelden bare større.

Natt til 30. april i fjor var det tid for å inndrive pengene, men her stanser også all sammenligning med profesjonelle pengeinnkrevere.

De fire på tiltalebenken opptrådte som rendyrkede amatører. Resultatet ble tragisk – Jonna Rask ble knivstukket til døde. Kjæresten overlevde fordi han så hurtig kom under legebehandling.

I retten hevder kjæresten at de ikke skyldte hovedmannen fem øre. Det var et forsøk på å rane penger fra noen som ikke kunne anmelde forholdet til politiet. Hvem går til politiet og forteller at de er blitt fraranet narkopenger?

Støyende ranere

Utstyrt med øks, kniv og brekkjern dro de tiltalte til Rasks leilighet i Fredensborgveien 14 D ved 01— tiden om natten. De brukte brekkjernet for å få opp inngangsdøren i første etasje. Det gikk ikke stille for seg.

Innbruddet i leiligheten til Jonna Rask gikk heller ikke som planlagt. Planen var å sparke inn døren. Det gikk ikke. De måtte bruke øks. Mer støy, og beboerne på innsiden ropte om hjelp. Det utviklet seg til en høylytt, verbal krangel i oppgangen før inntrengerne kom seg inn.

Når man støyer på denne måten i en bebodd bygård i et stille strøk bak Deichmanske bibliotek, ber man jo nesten om å bli pågrepet. Jonna Rask ringte selv til politiet mens inntrengerne økset seg gjennom døren. Like etter ringte naboene, og det gikk ikke mange minuttene før blålysene blinket i vårnatten på Fredensborg.

To av de tiltalte ble pågrepet like etter at de hadde forlatt bygården, de to siste noen timer senere. Slik går det gjerne med amatører.

– Er det ikke litt drastisk å ta seg inn til folk med brekkjern og øks midt på natten? spør tingrettsdommer Hans Bloch-Hoell 26-åringen som forklarer seg.

– Jo, medgir han. Vi bråkte nok en del.

Lite utbytte

26-åringen erkjenner grovt ran, men nekter straffskyld for dødsfølgen. Han hevder at han aldri så noen kniv under det nattlige raidet. Langt mindre at noen ble knivstukket.

Han ble med på ranet fordi han trodde det var lettjente penger. Det var snakk om å innkreve 50.000 kroner som skulle deles likt mellom ransmennene. Greit med noen kroner til festen natt til 1. mai, mente 26-åringen.

Han undersøkte selv deler av leiligheten etter cash og hasj.

Utbyttet ble 600 kroner og fire-fem gram hasj.

inge.d.hanssen@aftenposten.no

Les også

De bor i leiligheten der drapet skjedde

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5