Drømmen om Bollywood

SKREKKELIGE HJELPERE. Vil du bli superstjerne, skal du be din skaper om ikke å møte de hjelperne Monica Bedi møtte.

I FORRIGE UKE kom nyheten om at indiske Monica Bedi, oppvokst i Drammen, er blitt frikjent. Den absurde historien om hennes liv handler først og fremst om en ung jente som var villig til å gjøre mye for å få verdens største filmnasjon til å oppdage henne.

Rykter.

Dette var for 14 år siden. De gangene jeg møtte henne, som ungjente i samme dansegruppe, slo hun meg som en skarp jente. Morsom, munnrapp og med et våkent blikk for hvem det var nyttig å bygge allianser med. Godt støttet av sin familie dro Monica Bedi via London til den indiske filmbyen. Vi hørte rykter som umulig kunne stemme. En norsk jente som ville prøve seg i Bollywood? 12. mars 1993 eksploderer Bombay i en muslimsk hevnaksjon. Bomber plassert flere steder dreper 257 mennesker og sårer 713. Bak bombeangrepene står Dawood Ibrahim, også kjent som The Don. Brått blir også Abu Salem kjent i hver avkrok av India. En småkriminell som raskt hadde klatret i mafiaens hierarki, og endte opp med å bli Dawood Ibrahims høyre hånd. Ennå bryr omverdenen — ofte synonymt med USA - seg lite om kidnapperen og drapsmannen Abu Salem.

Hjelperen.

Det er omtrent på denne tiden Monica møter Mukesh Duggal, en eldre mann hun velger å slå følge med på grunn av hans kontakter i filmbransjen. En slankere, neseoperert variant av den såkalte "starleten" Monica Bedi begynner å dukke opp i obskure lavbudsjettsfilmer på telgu - et språk hun ikke snakker. Ifølge The Times of India blir stemningen mellom Duggal og Bedi raskt dårligere. Hun føler seg utnyttet og misbrukt av den eldre forretningsmannen. De reiser likevel til Dubai hvor Bedi skal delta i et show. Her introduserer Duggal henne for en pakistansk forretningsmann som kaller seg Arsalan Ali. Bedi betror Ali hvordan Duggal utnytter henne. Ali, som bare er et dekknavn for Abu Salem, skyter og dreper Duggal en junidag i 1997. Monica har dermed fått seg en ny flamme som med uhederlige metoder forsøker å skaffe henne større roller i Bollywood. Lenge forblir hun det inderne kaller "a few hit wonder". Hun rekker å bli med i en storfilm, hvor hun spiller en birolle uten replikker.

Flukten.

Det begynner å bli altfor hett under føttene til Salem som har kommet på kant med sjefen Dawood Ibrahim. Som en moderne variant av Bonnie and Clyde rømmer paret omsider fra India. Monica, under navnet Fauzia Baig er nå på flukt med en av Indias mest ettersøkte terrorister. Med Interpol i hælene farer de over kloden ved hjelp av ulike pass, Botox-injeksjoner, nye frisyrer og religiøse tilhørigheter. De er også en tur innom Norge, hvor Salem presenteres for det norskindiske miljøet som Monicas nybakte ektemann, Sanjay Kumar. Mange har hevdet, inkludert Monica Bedi selv, at hun bare var en ung jente som ble lurt av mafiasjefen Abu Salem. Calcutta-avisen The Telegraph hevder å ha fått tilgang til indiske Central Bureau of Investigations (CBI) papirer. Her kan man lese at Monica Bedi skal ha vært hjernen bak Abu Salems utpresserkarrière i Bollywood. I følge disse papirene var det Monicas beslutning å flytte til USA hvor også Salems første kone, Samira Jumaani, holder til. Etter 11. september og USAs klappjakt på terrorister, skaffer muslimske Abu Salem seg et hindunavn for å unngå problemer på flyplassene. Så begås kardinalfeilen. Bedi ønsker å reise til Tyskland, og Salem søker visum som Ramesh Kumar, mens Monica beholder sitt navn. CBI underrettes omgående. Underveis har også Salem begynt å kvitte seg med sine eiendommer i USA, noe FBI noterer seg. Nettet snører seg sammen rundt de to når saudiarabisk etterretning varsler amerikanerne om at det ser ut til å være en forbindelse mellom Abu Salem og al-Qaida. Morgenen 18. september 2002 blir begge to arrestert i Portugal, og senere dømt til fire års fengsel.

Nøkkelen?

I et følelsesladet brev i november i fjor skriver Bedi til den indiske statsministeren at hun frykter torturen i de indiske fengslene. Hun viser også til kravene om dødsstraff, og ber om å bli sendt til familien i Norge. CBI begrunner Monica Bedis utlevering med at hun kan være nøkkelen til hele det kriminelle nettverket i Bombay. Portugal avviser Indias begjæring om utlevering. Plutselig snur saken. I juli 2004 godtar Portugals høyesterett en utlevering av de indiske fangene mot en forsikring om at de ikke vil bli idømt dødsstraff. Etter to år i portugisisk fengsel, blir Bedi utlevert til India hvor hun blir idømt fem år for passforfalskningene.

Drømmen.

Etter at hun i forrige uke ble frifunnet, er det betimelig å spørre hvordan drømmen om Bollywood ble til en flukt fra livet hun fra barnsben hadde drømt om? Fortjener hun en ny sjanse? Til Drammens Tidende forteller Monica Bedis bror, Bobby Bedi, at søsteren gjerne vil spille i norske filmer. Det kan bli vanskelig fordi hun har fått avslag på sin søknad om familiegjenforening i Norge. Skulle den få et annet utfall i Utlendingsnemda, bør Norges regissører og forlag kjenne sin besøkelsestid. De første som får en eksklusiv klo i historien, kan fortelle verden hva som egentlig skjedde. Og for Bedis del vil filmen om hennes liv utvilsomt være den mest interessante hun har spilt i til nå.