Meninger

Ny sjef i naboland

  • Leder

Finland har fått ny president. Han heter Sauli Niinistö, er 63 år gammel, var kandidat fra det konservative Samlingspartiet, og vant overlegent over sin motstander Pekka Haavisto i andre valgrunde søndag. Hele 1,8 millioner finner ville ha ham til å lede landet. 1. mars flytter Niinistö inn i presidentboligen Talludden og overtar dermed formelt etter sin forgjenger Tarja Halonen. Ved forrige presidentvalg i 2006, var det så vidt at Halonen klarte seg mot Niinistö. 100 000 stemmer skilte de to.

Men hva vil endre seg under Finlands 12. president? Egentlig veldig lite. Selvfølgelig vil Niinistö, i likhet med alle sine forgjengere, sette et personlig preg på presidentstillingen. Det forteller ikke så lite om Finland at landet har valgt en tidligere finansminister, som holdt stramme tøyler på 90-tallet, som sin fremste leder.

Finlands president har ikke lenger den samme politiske makt som han/hun hadde tidligere. Fra å være presidentrepublikk er landet nå gått over til å bli en parlamentarisk republikk: Det er regjeringen og regjeringssjefen som står for de viktigste politiske avgjørelsene. Det gjelder også utenriks— og sikkerhetspolitikken, som var presidentens gebet inntil landet ble medlem av EU.

Niinistö er kjent for å være en beskjeden, litt sjenert person. Det er litt uvanlige egenskaper for en politiker. Men han har vist personlig mot og tøffhet, han og hans sønn overlevde tsunamien i 2004. Finlands president har sisu.