Meninger

Meningsløs byggeboom hvis du blir sittende hjemme

  • Veslemøy Østrem
    Veslemøy Østrem
Det er opp til kulturfolket å fylle de nye praktbyggene. Hvis de ikke tas i bruk, er luksusen ikke fortjent, mener Veslemøy Østrem, konstituert kulturredaktør. Her er planene for Stjørdal kulturhus.

Et fantastisk løft for kulturen, men folket må vise gigantpalassenes berettigelse.

For turnerende musikere var det for noen år siden hverdagskost å komme til en konsertarena med ribbevegg – en gymsal med gjallende, elendig akustikk og løse stoler båret inn for anledningen.

Dagens kulturhusvirkelighet tilbyr helt andre fasiliteter. Aftenpostens kartlegging av norske kulturbyggoppført de siste ti årene og planlagt de neste fem, viser en imponerende bygningsmasse. Arkitekter har boltret seg. Det har poppet opp kulturarenaer på annen hvert nes.

Milliardsummene brukt på kultur de siste årene, drypper av olje. Noe av æren må gis til politikere som har prioritert kultur høyere enn tidligere. Lokalt kan også ettermæle ha spilt en rolle. Hvilken rådmann eller ordfører ønsker ikke å ha et aldri så lite signalbygg knyttet til sitt navn?

Små byer, store hus

Sammenligner vi med broer, veier og sykehus, står kulturbyggene for en forsvinnende liten andel av offentlige investeringer. Like fullt må husene fylles, for at vi om noen år skal kunne konkludere med at den kulturelle byggeboomen var vellykket.

Kritikerne hevder at kulturhusene er for store, står for tett og ikke har tatt hensyn til lokale behov. Jeg blir skeptisk når en relativt liten by som Hamar med sine 30.000 innbyggere forventer å trekke 700.000 besøkende til sitt nye kulturhus årlig. Klarer de nye praktbyggene å skape levende kultur i hele landet – hver dag, år etter år? Realiteten mange steder er trange driftsbudsjetter, små midler til å skape kultur med særpreg og for lite publikumsgrunnlag.

Lokale behov

Jeg har langt mer tro på de lokale flerbrukshusene enn de regionale praktbyggene. På steder der man har gjennomført gode brukeranalyser og bygget hus tilpasset lokalsamfunnets behov, vil et nytt bygg kunne vitalisere det kulturelle hverdagslivet. Så kan man invitere til fest i storstuen de gangene det kommer interessante, profesjonelle aktører på turné. Det er gledelig å se at de aller fleste kulturbygg opererer med rimelige satser for lokale aktører enn for profesjonelle.

Vår kartlegging viser at kulturhusene i Norge er svært mangfoldige. Vi har giganthus der en stor kunstnerisk stab sørger for nyskapning uke etter uke, vi har lokale hus der man har samlet kulturen, svømmehallen og gamlehjemmet under ett tak. Slike lokale varianter vitner om kloke beslutningstakere.

Nå håper jeg kulturfolket motbeviser mine negative tanker om at vi ikke fortjener den nye, kulturelle luksusen. Den eneste måten du kan gjøre det på, er å komme deg ut av sofaen og oppsøke levende kultur.

Nå håper jeg kulturfolket motbeviser mine negative tanker om at vi ikke fortjener den nye, kulturelle luksusen. Den eneste måten du kan gjøre det på, er å komme deg ut av sofaen og oppsøke levende kultur.

Har dere fått et kulturbygg der du bor? Kom deg ut! Løs billett til noe du slett ikke hadde tenkt å gå på. Den kulturelle byggeboomen er meningsløs hvis vi i fremtiden kun bruker skjerm i vår egen stue når vi skal oppleve kultur.

Les også

  1. OPPSLAG:Kulturhus-boom til nesten 14 milliarder