Meninger

Ubehaget ved ukulturen i kommentarfeltet

  • Vidar Kvalshaug
Heidi Nordby Lundes måte å møte andre meninger på, er den moderne måten, skriver Aftenpostens kommentator. Foto: Tone Georgsen

Moderne meningsytrere deltar i <i>dialogue</i>, som Jonas Gahr Støre kunne sagt. Og vi må slutte å plage jenter.

Les også:

Les også

  1. &ndash; Kvinnehets skaper skjev samfunnsdebatt

  2. Trollene sprekker ikke

I mange norske oppvekster var det en lokalavis og i alle lokalaviser var det en uhyre aktiv leserbrevskriver. Tidens Krav i Kristiansund hadde en pensjonert sjøkaptein som mente det meste om alt fra bruk av havnene til midtøstenpolitikk. Her en hyggelig kar og noen ganger et bra korrektiv til småbyens naturlige konsensus.

Nettet har fått folkemeningen frem, men folkemeningen er av og til ubehagelig. Både leserbrevskribenter, opportunister og andre kranglefanter har flyttet inn i det såkalte kommentarfeltet.

Oppdragelsen

Vidar Kvalshaug

Kommentarfeltet er blitt et heat der folk med korrekte, progressive meninnger mener at de med mindre korrekte progressive meninger, må få gått av seg. Meningene deres smerter litt å forholde seg til, men troll sprekker i lyset, har man trodd. Dette argumenterte Fredrik Gierløff, medredaktør i Minerva, mot i en kronikk i Aftenposten i dag. Trollene sprekker ikke i solen, de blir bare sintere, skrev han. Prinsippet om å få luftet ut alle slags meninger i det offentlige rom, bygger på gammeldags barneoppdragelse der det ble sagt at om ungene fikk løpt av seg frustrasjoner og uro, ble de snille til kvelden.

Alle som har oppdratt barn vet at det bare delvis er sant. Blir de snakket til på en skikkelig måte, forstått og respektert, tror jeg de kan bli med på hva som helst, uten å måtte «løpe av seg» raseriet.

Sjikanen

I helgen hadde Torgrim Eggen en kronikk i VG. Den handlet om denne store, utydelige massen, kommentarfeltet, og hvordan profilerte kvinner plages med både sjikane, trusler og slibrigheter mens menn stort sett går fri fra slik. Ukvemshordene opptrer ikke bare i kommentarfeltet, men sender også sms og epost.

Heidi Nordby Lunde, kjent som bloggeren Vampus, er en av de plagede. Hun er profilert og tåler å få så ørene flagrer, men det er mye seksuelt relatert grums i tilbakemeldingene. Det tåler hun ikke. Hun anmelder regelmessig til politiet.

I helgens debatt i kommentarfeltet til VG, valgte hun å stå midt i strømmen. Nordby Lunde svarte så saklig som det gikk, stilte spørsmål og prøvde å skape fruktbar debatt. Folk har gjort dette før, men helgens debatt var personlig for henne og en sak det er lett å mene noe kvikt og kjekt, bastant og brutalt om. Dette var et typisk ordskifte som kunne få brytningene frem – og de kom til en viss grad.

Heidi Nordby Lundes måte å møte andre meninger på, er den moderne måten. Akkurat som folk i kommentarfeltet må lære seg å avstå fra den verste språkbruken og innta en mer lyttende og undrende holdning, må også vi som leverer sterke meninger i mediene også prøve å delta i diskusjonen etterpå.

Terskelen for å delta i debatt er blitt langt lavere siden sjøkapteinen i Kristiansund og andre leserbrevskrivbenter møtte opp i lokalavisene med maskinskrevne manus med kaffesøl og blyantoverstrekninger. Enkelte kommentarfelt på nett oppleves som om intet har skjedd siden 1953, man kan i sitt stille tenke seg enkeltes meninger strupet, stengt inne i en sekk og murt igjen på havets bunn. Andre debatter lever godt med sine debattanter og bringer inn nye impulser.

Aldri sjikane

Vi som av og til når ut med meninger, må tåle å bli satt på plass av fakta, resonnementer og meninger, men aldri av sjikane og trakassering. Derfor skal Torgrim Eggen og Heidi Nordby Lunde ha godord for å sette fokus på norsk debattkultur og dens ukultur i helgen, og forhåpentligvis har debatten flyttet sivilisasjonsnivået noen millimeter opp. Det betyr ikke at vi skal slutte å være ukorrekte, progressive og småfrekke, men det betyr at vi skal slutte å plage jenter.

Twitter.com/Kvalshaug