Meninger

Sør-Afrikas president kan bli avsatt av sine egne | Per Kristian Haugen

  • Per Kristian Haugen
    Per Kristian Haugen
    Kommentator
Lokalvalget i 2016 blir avgjørende for den politiske fremtiden til Sør-Afrikas president Jacob Zuma.

Noe er alvorlig galt når et land har tre finansministre på én uke. Til og med blant gamle partivenner i ANC øker nå tvilen om dømmekraften til president Jacob Zuma.

Sør-Afrika opplevde nylig et politisk maktspill som kunne ha vært tatt fra en halvgod TV-serie. Dessverre var alt sammen virkelig, fra begynnelse til slutt.

Forviklingene begynte med at president Jacob Zuma 9. desember sparket den respekterte finansministeren, Nhlanhla Nene. Så hentet han inn en ny finansminister med begrensede kunnskaper om økonomisk politikk, men med desto sterkere partilojalitet. Hans navn var David van Rooyen, medlem av nasjonalforsamlingen for African National Congress (ANC).

Tilløp til panikk

Utnevnelsen gjorde at kursen på den sørafrikanske valutaen, rand, sank som en stein. Det samme gjorde aksjekursene. Etter en bølge av kritikk måtte Zuma finne enda en finansminister.

Valget falt på den stødige Pravin Gordhan, som også var finansminister fra 2009 til 2014. Da han tok over 14. desember, falt nervene til ro på finansmarkedene. Kursene gikk oppover igjen, men ikke tilbake til gammelt nivå.

Mektige fiender

Episoden har forsterket usikkerheten omkring Zumas personlige maktutøvelse.

Jacob Zuma er en av verdens høyest betalte statssjefer:

Les også

Så mye tjener statslederne

Finansminister Nene hadde bare sittet i halvannet år da han ble avsatt, men han hadde rukket å legge seg ut med mektige personer i kretsen rundt presidenten. En av dem var sjefen for South African Airways, det statlige flyselskapet som ikke kan overleve uten et sugerør ned i statskassen. Nene hadde innvendinger mot selskapets flykjøp. Han skal også ha vært kritisk til en avtale med Russland om atomsamarbeid.

Ryddige finanser

Alle sørafrikanske regjeringer siden ANC kom til makten i 1994 har lagt vekt på å føre en ansvarlig og forutsigbar økonomisk politikk. Det har vært viktig å unngå feilgrepene som har ruinert mange andre afrikanske land.

Det er en forutsetning at finansministeren har en uavhengighet som gir et visst handlingsrom. Zumas avsettelse av Nene var et brudd på dette prinsippet.

Store demonstrasjoner i flere byer understreker alvoret i situasjonen. President Zuma er allerede i søkelyset for bruk av offentlige midler til en storslått utbygging av sin private bolig.

Her kan du lese mer om Zumas byggeprosjekt:

Les også

Presidenten fikk luksuseiendom med basseng på skattebetalernes regning. - Et tiltak mot brann, sier statsråd

Mange ser med gru på at han skal begynne å detaljstyre statsfinansene.

Nådeløs kritikk

Denne uroen inngår i et større bilde der sentrale ANC-folk blir anklaget for personlig korrupsjon og generell inkompetanse. Et eksempel på det siste er den vedvarende krisen i den statskontrollerte strømforsyningen. Det er også omfattende protester mot høyere studieavgifter ved universitetene.

Det er ikke noe nytt at den politiske diskusjonen har høy temperatur i Sør-Afrika. På mange måter er det et sunnhetstegn for demokratiet. Men det er likevel uvanlig at misnøyen dekker et vidt spekter av saker og at kritikken rammer alle nivåer av systemet.

I manges øyne er Zuma en del av problemet og ikke av løsningen. Han fremstår som en leder uten moralsk autoritet og uten politisk program.

En klamp om foten

Slett ikke alle i ANC var begeistret da Zuma ble gjenvalgt som president for en ny femårsperiode i 2014. Nå begynner også noen av hans tilhengere å innse hvor belastende det kan bli å ha ham som president frem til 2019.

Denne bekymringen er merkbar ved inngangen til 2016, et år der Sør-Afrika holder lokalvalg. Stemmegivningen vil tidligst foregå i mai, senest i august. Det er ingen dristig spådom at mange vil bruke denne sjansen til å si sin hjertens mening om regjeringen.

Lekker i begge ender

ANC risikerer å miste velgere både til venstre og høyre. De unge og utålmodige kan gi et løft til det nye partiet Economic Freedom Fighters, som fikk 6 prosent av stemmene ved valget til nasjonalforsamlingen i 2014. Til høyre for ANC kan fremgangen fortsette for Democratic Alliance, som nådde opp i 22 prosent ved valget i fjor. I tillegg kommer en flora av småpartier.

Ingen bør innbille seg at ANC vil sitte stille og se på at Nelson Mandelas parti blir brutt ned av Jacob Zuma.

Mandelas tidligere privatsekretær har kommet med sterke karakteristikker av Zuma:

Les også

Mandelas sekretær utløser raserabalder

I 2008 ble daværende president Thabo Mbeki tvunget til å trekke seg fordi han ikke lenger hadde tillit i partiet. Det samme kan skje med Zuma. Hvis lokalvalget blir en fiasko, kan hans politiske karrière få en brå slutt. Presidenten har nå så mange motstandere at han ikke tåler flere nederlag.

Sør-Afrikas forhold til de fattigere nabolandene er blitt dårligere de siste årene:

Les også

Sør-Afrika setter inn hæren mot innvandringsmotstandere

Les mer om

  1. Økonomi
  2. Afrika
  3. ANC
  4. Sør-Afrika