Meninger

Her er sommerkunsten

  • Lotte Sandberg
Edvard Munch fotografert på Grimsrød i Moss, hvor han bodde i perioden 1913–1916. Copyright Munch-museet

Nå er det sesongåpninger på flere kunststeder rundt Oslo.

Kunsthallen i Kistefos-Museet på Jevnaker presenterer skulpturer gjennom ti år av kunstneren Fredrik Raddum (40). Utstillingen vises i perioden 26. mai–6. oktober.

Flere av oss må innta bilen nå, eller andre fremkomstmidler, for nå er de i gang, eventuelt snart i gang: Sommerens kunstutstillinger på Blaafarveværket, Vestfossen, Kistefos, Eidsvold Værk og andre steder i nærheten av Oslo.

Siste helg åpnet Blaafarveværket sesongen, og viser blant annet Munch og malervennene på Modum . Utstillingen inngår i den offisielle og storslåtte markeringen av 150-årsjubileet for Edvard Munchs fødsel, Munch150 , og inkluderer malerne Frits Thaulow, Jørgen Sørensen, Karl Jensen-Hjell, Gustav Wentzel, Kalle Løchen – foruten Munch selv.

LOTTE SANDBERG

Under ledelse av Thaulow var disse unge vennene på Modum høsten 1883, og bodde i Madame Reiffs pensjonat på Haugfoss. Kunstnerne var bundet sammen av et felles kunstsyn knyttet til "sannhet" – realismen. De foretrakk naturstudier der hvert strøk skulle gjøres på stedet foran motiv fra nærmiljøet, de eksperimenterte på lerret, papir og treplater – og var ute i all slags vær.Blaafarveværkets utstilling varer til 22. september, og koboltgruvene holder også åpent i sesongen.

Vestfossen kunstlaboratorium

Det er 10 år siden Vestfossen kunstlaboratorium ble grunnlagt som et senter for samtidskunst av billedkunstner Morten Viskum. Jubileet på Vestfossen feires med presentasjonen av Viskums kunstsamling 1986/2013 – en kunstner som samler kunst. Utstillingen åpnet 4. mai.

Vestfossen Kunstlaboratorium eies og drives av billedkunstneren Morten Viskum, som også stiller ut sin kunstsamling der i år.

Nytt av året er utvidelse av Kunstlaboratoriets arealer, vegg i vegg med dagens 3. etasje. Denne er på 700 kvadratmeter og benyttes nå til deler av sesongutstillingen, samt en utstilling av den norske maleren Jørgen Dobloug (68), p unktum. punktum. komma. strek – å male er en lystig lek. Café Cellulose holder til i Kunstlaboratoriets inngangsparti, og utestedet Papirkjelleren er del av den ærverdige fabrikkens gamle lokaler og ligger på baksiden, ut mot fossen.

Det er lett å komme seg til Vestfossen med tog, Eidsvoll – Kongsbergbanen. Se NSBs hjemmesider.

Kistefos-Museet på Jevnaker åpner 26. mai, og her varer sesongen til 6. oktober. Kistefos-Museets kunsthall presenterer Fredrik Raddums (40) kunst gjennom ti år. Kunstneren skaper humoristiske, lett naivistiske skulpturer, gjerne ispedd samfunnskritikk og ofte malt i sterke farge. De nyeste skulpturene retter lys mot "det moderne menneskes ressursforbruk".

Kunsthallen i Kistefos-Museet på Jevnaker presenterer skulpturer gjennom ti år av kunstneren Fredrik Raddum (40). Utstillingen vises i perioden 26. mai–6. oktober.

Ellers byr Kistefos på et omfattende industrimuseum, en mangfoldig skulpturpark – og naturskjønne omgivelser. Den irske skulptøren John Gerrard skal avduke skulpturparkens nye tilskudd.

Eidsvold Værk

Også Punkt Ø-Galleri F 15 forholder seg til årets Munch-jubileum, og henter frem en mindre kjent historie fra Edvard Munchs liv i utstillingen Munch og Moss 1913–1916 . Historien knytter seg til behovet for større atelierplass i arbeidet med å sikre seg oppdraget til Universitetsaulaen i Oslo. Utstillingen, som åpner 1. juni, skal på ulike måter belyse Munchs tilknytning til Moss.

Edvard Munch fotografert på Grimsrød i Moss, hvor han bodde i perioden 1913–1916. Copyright Munch-museet

Til sist, men ikke minst, tar vi med Eidsvold Værks sommerutstilling, I de lange nætter med de ni kunstnere Hedevig Anker, Irma Salo Jæger, Josefine Lyche, Kira Wager, Lina Selander, Liv Bugge, Marianne Heske, Marianne Zamecznik og Randi Nygård. Utstillingen forgår i Galleri Festiviteten , og er en hyllest til årets stemmerettsjubileum. Utstillingsperiode: 25. mai til 31. august.Det er fint å nyte sommeren med god kunst. Dessuten har alle de nevnte utstillingsstedene egne hjemmesider med mer informasjon.