Meninger

En morder med frie hender

  • Håvard Friis Nilsen
Aktorer og psykiatere kommer bort til den tiltalte og håndhilser. Morderen smiler imøtekommende. Noen av psykiaterne smiler tilbake. Forstår de hvordan dette ser ut, kringkastet til en hel verden?, spør innleggsforfatteren.
  • Forstår de hvordan dette ser ut, kringkastet til en hel verden?

«Jeg tror I er bleven fullstendig bløde deroppe» sa en dansk venninne, som selv har opplevd krigen.

Det var en tankevekkende kommentar fra noen som ser dette utenfra. Også Danmark mistet unge liv på Utøya. De har også sine pårørende, og har hatt fokus på rettssaken. Hva får de se? Hvordan håndterer Norge denne massemorder som har berøvet så mange liv og lemlestet så mange andre? Den dag i dag sitter skadde ofre for kuler og ser rettsaken på TV. Noen sitter i rullestol. Noen ser ikke, for de har mistet synet. Men de får høre.

Hva viser vi verden? En morder med frie hender. Morderen får lov å heve armen i en egenkomponert nazihilsen, til alt overmål for annen gang. Han får notere underveis, smilende.

Provokasjon

Forstår man hvordan dette oppleves for dem som er rammet? Hans bevisste provokasjon, som støter og sårer så mange mennesker, kan lett unngås. Han kan iføres håndjern festet i beltet. Det er ingen regel som sier at denne skikkelsen skal ha rett til å vise nazihilsen for Norge og verden.

Håvard Friis Nilsen

Det stopper ikke der. Ved rettssakens begynnelse kommer aktorer og psykiatere bort til den tiltalte og håndhilser. Morderen smiler imøtekommende. Noen av psykiaterne smiler tilbake.Forstår de hvordan dette ser ut, kringkastet til en hel verden? En håndhilsen er en urgammel tradisjon for å utvise gjensidig respekt, signalisere likeverdighet og forbrødring. Hva tror psykiaterne de traumatiserte barna tenker eller føler når de ser dette? En morder i gemyttlig omgang med andre voksne, som smiler til ham? Scenen er for mange av dem stoff til mareritt i flere år framover. Også denne problemstillingen kunne vært unngått med håndjern på under rettssaken. En høflig og korrekt atferd under rettssaken er en ting, det tilsier likevel ikke at noen skal være påkrevet å håndhilse på en morder. At så skjer er tvert imot et signal til omverdenen om manglende bevissthet i situasjonen, og umusikalsk håndtering av en sak som berører utallige mennesker.

Symbolspill

Vi snakker om en mann som har utført en av de verste sivile ugjerningene utført av en enkeltperson i fredstid i verdensmålestokk. Håndjern på for å signalisere at han er farlig og at det norske samfunnet er seg det bevisst er ikke for mye forlangt. Den symbolske siden av en flirende tiltalt med frie hender i denne saken skurrer sterkt. Morderen driver et symbolspill, nå må det norske rettsvesenet vise at det er den norske stat som kontrollerer symbolene i denne saken, ikke den tiltalte.