Noen skyver ytringsfriheten foran seg

Demonstranter protesterer mot anti-Islam-filmen "Innocence of muslims" utenfor USAs ambassade i Khartoum, Sudan.

Slik kan èn bruk av ytringsfriheten ødelegge ytringsfriheten for andre, skriver 20 kvinner med hijab, kors og dreads.

Vi er 20 kvinner på hyttetur. Med hijab og dreadlocks. Med bakgrunn fra Iran, Tunisia, Norge og Pakistan. Muslimer, kristne, humanetikere og mer eller mindre religiøse. Gifte, skilte, single. Konservative, liberale og radikale.

Fra 18 til 63 år.

20 kvinner i protest med hijab, kors og dreads.

Vi leker, diskuterer, spiser, ber, bader, danser og forteller historier. Vi kommer fra moskeen, fra kirken og fra andre steder, og er del av en religionsdialog som har pågått i mange år.

— Dette har vi sett før

Det er langt fra hytten til USA eller Benghazi. Etter at en 14 minutters kortversjon av en amerikanskprodusert, islamkritisk film ble oversatt til arabisk og lagt på YouTube, har det brutt ut demonstrasjoner i mange land og flere mennesker er drept.

Dette har vi sett før: Noen bruker sin ytringsfrihet til å snakke nedlatende om religion, på en måte som oppleves krenkende.

Noen av de som opplever seg krenket, ser det som sin religiøse plikt å gjøre motstand gjennom trusler og vold.

Les også

Hizbollah-leder: - Dette er bare begynnelsen!

Og mange, mange andre står som tilskuere og sier: Var det ikke det vi visste/Er det ikke forferdelig/sånn er muslimer/sånn er amerikanere/sånn er jøder/sånn er religion.

— Øker fordommer og konfliktnivå

Vi protesterer mot at noen skyver ytringsfriheten foran seg, og opptrer på en måte som øker fordommer og konfliktnivå.

Slik kan èn bruk av ytringsfriheten ødelegge ytringsfriheten for andre, fordi debatten blir så usaklig, krenkende og aggressiv at mange ikke orker å delta.

Like sterkt protesterer vi mot at noen bruker vold og drap for å stoppe andres ytringer. Å ville true noen til taushet er også ødeleggende for ytringsfriheten, og grovt misbruk av religionen.

På hyttetur

Vi er 20 kvinner på hyttetur. Vi erfarer at muslimer, kristne og ikke-religiøse ikke er enhetlige grupper, men et mangfold av personligheter, meninger og praksiser.

Vi er dialogdamer som er sinte, oppgitte og engasjerte. Vi vil ha en mangfoldig og fredelig verden, hvor vi lever med uenighet, men står opp, både mot vold og maktmisbruk, og mot provokasjon for provokasjonens skyld.

Det starter med hver og en av oss, I vår hverdag.