Den hora? Et forsvar for Kristen Stewart

  • Antiblogger Magnhild
Regissør Rupert Sanders (41) har hatt seg med en av sine skuespillere, Kristen Stewart (22).

Nok en utroskapsskandale fra Hollywood er blitt en del av vår daglige underholdning. Og denne gangen hiver vi Kristen Stewart til ulvene.

Vi kjenner utviklingen i denne situasjonen. Regissør Rupert Sanders (41) har hatt seg med en av sineskuespillere, Kristen Stewart (22). Sanders var gift, og Stewart var i etforhold på gjerningstidspunktet, og det røsker godt i den amerikanskefolkesjelen. Dessverre kjenner vi også litt for godt til dramaturgien videre:Mannen griner og ber om tilgivelse. Det får han. Det var jo bare et feilskjær,selvfølgelig. Han er jo ellers en veldig fin familiefar, og jøss så hardt deter å være kunstner og omgitt av så vakre kvinner – han må jo ha konstantereksjon på jobb, annet er ikke å vente.

Les også

Magnhilds antiblogg

Hjemme sitter kona hans og passerungene uten å få nevneverdig oppmerksomhet. Rundt omkring sitter svært få ognevner begrep som seksuell trakassering.

Den syndende kvinnens forhold,derimot, det tar slutt under et enormt blitzregn. Det er bare så enormt synd påkjæresten hennes. Ham har vi jo sett på film, og han er dritsøt, så han får enis på The Daily Show mens alle sitter foran tv-skjermen med tårer i øynene oghater, hater Kristen. Om et år husker ingen hva Rupert Sanders drev med, annetenn å regissere en filmsuksess.

Men alle, inkludert vi som forsøker sværthardt å la være, husker at Kristen Stewart, det var hun som knuste hjertet tilRobert Pattinson.

Vår etiskehverdagsfiksjon

Jeg tror kanskje jeg larvære å påpeke feilene i denne historien av frykt for å bli overtydelig. La megheller ta et annet spørsmål: Hvorfor bryr jeg meg nok om enutroskapsskandale i Hollywood til å skrive et innlegg om det? Kan de ikke bareholde på i fred? Hva raker det oss?

Jeg gidder skrive om detfordi enten vi vil eller ikke, så påvirker en såpass profilert historie oss.Den vinklingen saken får i media, får etiske konsekvenser. Vår måte å reagere påden på, legger listen. Hollywood-stjernenes liv, selv utenfor lerrettet, er endel av vår hverdagsfiksjon. Vi bygger historier rundt dem, enten de er sanneeller ikke, og vi henter sannheterfra disse historiene som får veiledevårt liv og nærmiljø.

Særlig gjelder dettekvinnesyn og seksualmoral. Det er ingen steder disse faktorene er så strengesom i sladrepressen. Er du utro, naken eller på andre måter promiskuøs der, erdu ferdig. Sladrepressen er ett av få steder hvor vi fortsatt dømmer folkoffentlig uten å kny, og vi lar de dommene skape presedens, også for vårtdagligliv.

Norsk dagligliv

For dessverre skjer dissehistoriene litt for ofte også i norsk dagligliv. En sjef er utro med enkvinnelig ansatt, og den kvinnelige ansatte tar kontorplanten sin og går for åslippe oppmerksomhet. Et forhold ryker fordi mannen, en familiefar på 45, harvært utro, og alle blir sure på den single damen han var utro med – inkludertalle de som overhodet ikke kjenner til omstendighetene rundt forholdet, men bareregner med at de skjønner hva som har skjedd, og hvordan en ung, singel dame i20-årene har lurt mannen opp i stry med sin uimotståelige seksualitet.

En giftpolitiker ligger med en annen gift politiker, og kvinnen får unngjelde. Hun burdevite bedre enn å ødelegge forhold, selvfølgelig, og man kan jo ikke ligge segtil makt.

Jeg vet hva jeg snakkerom. Å gjøre kvinner til hekser på bakgrunn av en kollektiv seksualmoral fåklarer å holde seg til, er en dagligdags affære. Jeg har selv vært den somble hatet fordi jeg som singel hadde meg med en fyr som var gift – til og medden gangen jeg ikke visste at han var det (jeg burde jo ha skjønt). Jeg harogså vært den som er blitt upopulær fordi jeg hadde kløft i andres ektemennsnærvær og disse hadde feil fokus. Og jeg har vært den som mistet en vennfordi jeg lå med en fyr hun kunne tenke seg å ligge med.

Dessverre har jegogså vært den som så ned på en kvinnelig ansatt som lå med sjefen. Og det.Det er det eneste tilfellet jeg skammer meg over.

Lær fra kjendisene?

Dagens lærdom fra kjendisenekan kanskje være følgende: Du trenger ikke vite så inderlig vel hva du skalmene om forhold som ikke inkluderer deg selv. Uansett hvor du måtte settestandarden for eget forhold, behøver det ikke å gjelde for andre. Ungemennesker kan ha godt av litt promisuøsitet og utroskap før de finner seg selvog en enebolig på Kløfta. Familiefedre er jeg litt mer usikker på, men hei,hvis det funker for dem, så hvorfor ikke?Og hvis du først skal ta noen,husk i alle fall på at det kan være mannen som er den skyldige. De er tross altikke så ofre som de liker å tro.

Min instendige, og sikkert også uanstendige, bønn er uansett som følger: La oss tilgi Kristen Stewart.Ikke så mye for hennes skyld. Men for alle oss andres.

(Ellers kan vikanskje nøye oss med Professor Snapeskommentar på Twitter: «Kristen Stewart has apologized for cheating on RobertPattinson. I’m still waiting for an apology for the Twilight movies»)