Meninger

En hund å holde i

 • Ida Eliassen-coker

Vi gjør barna våre en bjørnetjeneste ved å fjerne dyr fra det offentlige rom.

Da jeg bodde i USA, hadde alle naboene hund. Jeg hørte aldri snakk om allergi mot hund. På en restaurant i Tyskland så jeg hunder sitte ved siden av eierne. Hvorfor er ikke det greit her?

Mennesket har jobbet sammen med hunder i 30.000 år. I dag har vi alt fra førerhunder, hørehunder, diabetes-, epilepsi— og autismehunder, til dem som lukter olje, råte, narkotika og kreft. Servicehunder utfører livsviktige oppgaver for eierne, og terapihunder motiverer, beroliger og gir folk livsgnisten tilbake.

Som Kathrine Aspaas skriver i artikkelen «Vi som elsker hunder», har etablerte forskere i Sverige funnet ut at «gledeshormonet» oksytocin øker hos dem som koser med hund

Hund forbudt!

Hvorfor dytter vi da hunden ut av det offentlige rom?

Jeg er opptatt av miljø og unngår å fly. Hvilke alternativer har jeg hvis jeg vil reise med hund? Norges ledende ekspressbusskjede, Nor-way bussekspress, har forbud mot hund. De tillater tjenestehunder på jobb, selv om disse neppe er mindre plagsomme for allergikere. Kanskje leiebil er løsningen? Nei, leiebilene er utstyrt med stort klistremerke: DYR FORBUDT! Tog kan man fortsatt ta, men det blir dyrt og trangt for hunden.

«Pelsdyrallergi» - en misforståelse?

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi ved Sahlgrenska akademin og overlege ved Sahlgrenska Universitetssjukhuset, sier til Tidsskriftet «Smittskydd» at allergi er en av de fire sykdommene som øker mest i Vesten. Vi mangler det som beskytter mest mot allergi: Fattigdom, store familier og nærkontakt med dyr. I Sverige er allergier tredoblet de siste 20 årene. Videre forteller hun at barn som adopteres fra land der allergier ikke forekommer, blir allergiske like ofte som svenske barn hvis de adopteres det første leveåret. Kanskje vi skulle hatt hundekos på helsestasjonen?

Professor Wold fortalte på konferansen Hund & Samfunn i 2010 at allergi mot hund er svært sjelden, men at man ofte bruker begrepet «pelsdyrallergi» hvis man er allergisk mot katt. Dette sammenligner hun med å si at man er allergisk mot hvit mat hvis man ikke tåler melk.

Sosial kontakt

Jeg tar daglig med hunden på offentlig transport og opplever nesten bare positiv respons fra medpassasjerer. En eldre dame insisterte på å få ha labradoren min ved siden av seg på setet. Hun klemte og koste til hun måtte gå av toget og rakk det så vidt før døren stengte. Jeg tror ikke jeg har reist med hund en eneste gang uten å komme i snakk med folk. Derimot kommer jeg sjelden i snakk med fremmede når jeg er alene.

Vi hundeeiere må være ansvarsbevisste og oppdra glade, snille hunder uten å bruke tvang og straff. Vi må sørge for at de blir godt sosialisert. Vi må plukke opp etter dem og overholde båndtvangen.

Professor Wold hevder at vi er så forsiktige at vi skaper allergier, heller enn å forebygge dem.

Vi har samarbeidet med hunden i 30.000 år. Nå står forholdet på spill. I dag arrangeres Hundens dag for å sette ansvarlig hundehold i fokus. La oss bruke dagen til å tenke over hundens rolle i menneskelivet, og hvordan vi kan utvikle denne rollen.

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Drømmen om livet

 2. MENINGER

  Det beste av det neste

 3. MENINGER

  Lord Laks

 4. MENINGER

  Kan gnister bli flammer?

 5. MENINGER

  En uskjønn etterlysning

 6. MENINGER

  EU sett med norske øyne