Meninger

Helvetes forgård

 • Heidi Nordby Lunde
  stortingsrepresentant (H), andre nestleder, arbeids- og sosialkomiteen

Ila Hybelhus er blitt kalt «helvetes forgård». Ikke uten grunn, skriver Heidi Nordby Lunde. Dan P. Neegaard

Begrunnelsen for at Ila Hybelhus ble nedlagt var at tilbudet ikke var godt nok.

Tidlig en søndag morgen ble mannen min og jeg vekket av at politiet ringte. De lurte på om vi kjente mannen de hadde funnet sovende i bilen vår.

Da vi kom bort, viste det seg at det var en av Ila Hybelhus’ slitne brukere som hadde sovet i baksetet.

Ingenting var tatt eller ødelagt, og mest sannsynlig hadde vi glemt å låse bilen. Vi spurte mannen hvorfor han hadde valgt å sove her i stedet for der han hadde plass for natten.

«Fordi de er noen jævla narkomane tjueradder der borte. De dreiv og stjal tinga mine», var det kontante svaret.

Gjentatte innbrudd og ødeleggelser

Ila Hybelhus er blitt kalt «helvetes forgård». Ikke uten grunn. I artikkelen «Ingen tårer for Ila Hybelhus», skriver Aftenposten at naboene har opplevd pistolskudd mot veggen, blodige sprøyter i sandkassen, flasker med urin kastet fra vinduene og dirrende kniver i gressplenen. Før vannspeilet og fontene var i funksjon på Alexander Kiellands plass, ble området brukt til sykkelverksted for stjålne sykler.

Åpen røyking av heroin, narkomane med buksene nede etter å ha satt et skudd i lysken, gjentatte innbrudd og ødeleggelser i området, er opplevelser jeg har hatt her som nabo.

Ble ikke nedlagt fordi naboene ville «feie svina ut»

«Vi vil ha en by hvor det er plass til alle mennesker — også de alkoholiserte og de narkomane. Og gjerne i mitt nabolag.» Slik begynner en mye delt kronikk skrevet av en annen nabo i Aftenposten. Jeg er helt enig.

Men kronikkforfatteren bruker et feilaktig premiss om at hybelhuset ble nedlagt fordi naboene ønsket å «feie svina ut».

Vil du ikke lære barna dine å la være å plukke opp sprøytespisser, da kan du flytte på landet, skriver han. Virkelig?

Begrunnelsen for at Ila Hybelhus ble nedlagt var at tilbudet ikke var godt nok. Det var gjennomgående negativt å ha så mange rusbrukere på ett sted. Byrådet i Oslo besluttet nedleggelsen allerede før underskriftskampanjen fra naboene som ønsket hybelhuset nedlagt.

Håndterbare episoder ble uhåndterlige, og det manglet ikke på voldsepisoder og utrykninger til huset. Volden var hovedsakelig brukerne imellom.

Som nabo har jeg aldri vært bekymret for min egen del, men jeg har bekymret meg for hybelhusets beboere. Det var en grunn til at vi fant en av dem i bilen. Han var redd de andre.

En plass i helvetes forgår var ikke løsningen

Brukerne har fått tilbud andre steder, blant annet lavterskeltilbud med større bemanning. Det finnes fortsatt tre sentrumsnære institusjoner i Oslo, blant annet 500 meter opp i gaten fra Alexander Kiellands plass. Men å opprettholde en institusjon fordi noen synes at barn skal lære seg å leve med å ikke plukke opp sprøytespisser, er uansett en vel så dårlig begrunnelse som å legge det ned fordi noen andre naboer ikke vil ha rusbrukere i nabolaget.

Heldigvis var det ikke det siste som var begrunnelsen. For ja, vi skal ha en by hvor det er plass til alle mennesker - også de alkoholiserte og de narkomane. Og gjerne i mitt nabolag. Men ikke for at jeg skal tåle å se folk som har falt ned fra den grønne gren. Men for at vi skal gjøre vårt beste for at de som har falt ikke blir liggende. En plass i helvetes forgård var ikke løsningen på det.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Her blir det kunstnerkollektiv

 2. OSLOBY

  Slik skal St. Hanshaugen ta imot flyktningene

 3. A-MAGASINET

  Én av brødrene ble barneprostituert. Den andre alkoholiker som tenåring. Nå saksøker de barnevernet.

 4. SPREK

  Tusenvis av nordmenn risikerer helsen i jakten på drømmekroppen: – Jeg er kanskje ikke den typiske boleren

 5. A-MAGASINET

  Musiker satt nesten 1700 timer på glattcelle: – Jeg trodde jeg skulle dø

 6. A-MAGASINET

  Knivstikkinger i Oslo: – Politiet kan ikke lenger bare satse på en slags «fy fy, lanke, vi gir ham en ny sjanse-holdning»