Meninger

Et amputert kongerike

 • Per Edgar Kokkvold
  Spaltist

Regjeringen i London lar det skotske flagget (bildet) skal vaie over regjeringsbygningene i London ved siden av det britiske helt frem til folkeavstemningen 18. september. visitscotland.com

Plutselig har det gått opp for britene at de kan miste Skottland.

Hele den politiske eliten i Storbritannia har reist til Skottland. De som tok seieren for gitt, stirrer plutselig nederlaget i øynene: At skottene virkelig kan komme til å si farvel til unionen.

Per Edgar Kokkvold Morten Uglum

Regjeringen i London har derfor bestemt at det skotske flagget skal vaie over regjeringsbygningene i London ved siden av det britiske helt frem til folkeavstemningen 18. september, som en slags kjærlighetserklæring til dem som truer med bryte ut, men som resten av Storbritannia for enhver pris vil beholde. Nå blir de lovet et nesten grenseløst selvstyre bare de sier nei til løsrivelse.

Skilsmisse

Det minner om en ikke uvanlig situasjon i dagliglivet, med Skottland som konen som i en årrekke har truet med å skille seg, og resten av Storbritannia som ektemannen som ikke har tatt truslene på alvor — før hun har pakket kofferten og er på vei ut døren. «Vent! Vi må snakke om dette!!»

Skotter mot briter

Det kan diskuteres om statsminister David Cameron heller burde ha holdt seg hjemme, så upopulært som hans parti er i Skottland. Når han likevel reiser, er det fordi han vet at dersom Storbritannia mister en tredjedel av sitt landområde og nesten en tidel av sin befolkning, så er det nettopp dette historien vil huske Cameron for.

Les også:Klart for thriller-avstemning i Skottland

Engelsk høyrepolitikk er også en av hovedgrunnene til den skotske nasjonalismen. Skottland har hele tiden stemt til venstre, mens Storbritannia har gått til høyre. Det er 60 år siden de konservative vant et parlamentsvalg i Skottland. Da de konservative statsministrene Macmillan, Douglas-Home, Heath, Thatcher og Major styrte Storbritannia (og dermed også Skottland), stemte skottene hele tiden på det britiske arbeiderparti. I dag er de konservative nesten utryddet i Skottland. Ved siste parlamentsvalg, i 2010, fikk partiet 16,7 prosent av stemmene (mot 39,5 prosent i England) og bare ett av Skottlands 59 mandater i det britiske underhus.

Uhyre spennende

Det er dette førsteminister Alex Salmond og nasjonalistene nå utnytter til fulle: - I unionen, sier de, styres Skottland av politikere skottene ikke vil ha.

At Skottland siden 1999 har hatt et omfattende indre selvstyre - siden 2007 med Alex Salmond som regjeringssjef - og at landet i Gordon Browns og Tony Blairs regjeringstid lenge hadde både statsministeren, finansministeren, utenriksministeren, forsvarsministeren og en rekke andre statsråder, vil nasjonalistene helst glemme.

Jevnt løp

Ingen vet hvordan dette vil ende. Det er nå helt jevnt mellom partene, etter ja-sidens enorme fremgang de siste dagene. De som sier ja til uavhengighet, har patriotismen og troen på seier. De som sier nei til løsrivelse, har tryggheten og realismen. Alex Salmond lover skottene at de skal få beholde både pundet og EU-medlemskapet, men det er ikke han som bestemmer det. En fellesvaluta med resten av Storbritannia er uaktuell, sier både politikerne i London og den britiske sentralbanksjefen. Og et eventuelt skotsk EU-medlemskap må godkjennes av samtlige 28 EU-land - hvorav flere lever i engstelse for sine egne separatister.

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Hovmod står for fall | Per Edgar Kokkvoll

 2. KRONIKK

  Vil Skottland igjen kreve folkeavstemning om selvstendighet?

 3. VERDEN

  Skottland ber om ny folkeavstemning

 4. VERDEN

  Storbritannia slår sprekker etter Brexit

 5. VERDEN

  Skotske folkevalgte støtter forslag om ny folkeavstemning

 6. VERDEN

  Desperat statsminister ba dronningen om hjelp. Avsløringen falt ikke i god jord.