Meninger

Harald Stanghelle: En statsråd på grillen

 • Harald Stanghelle
  Harald Stanghelle
  Kommentator

afp000836388-wP0DfqsOQ0.jpg Foto: Ruud, Vidar

Mistillit? Diskutabelt statsrådshåndverk, javel, men neppe grunnlag for mistillit mot justisminister Anundsen.

Anders Anundsen er en dreven politiker. Derfor ble han ikke satt ut i fredagens møte med den stortingskomite der han selv gjennom fire år bygget seg opp som en nådeløs utspørrer, selv om han ble meget hardt presset.

Det er imidlertid tvilsomt om komiteen kan ta justisministeren i selve den parlamentariske dødssynd, feilinformering av Stortinget, selv om også samarbeidspartiene KrF og Venstre slett ikke var fornøyd med svarene hans. Det politiske håndverket Anders Anundsen fredag viste frem vil på ingen måte gå inn som eksempel til etterfølgelse i en lærebok for statsråder.

For vel har justisministeren «ønsket en politikkendring» når det gjelder behandlingen av barn uten lovlig opphold i Norge, men det er en forandring han ikke har maktet å tydeliggjøre nedover i sitt eget system.

Forsiktig selvkritikk

Derfor vil nå justisministeren bli bedre på å klargjøre og tydeliggjøre sin egen politikk når han for fremtiden henvender seg til sine utførende underordnede. I dette ligger det en forsiktig selvkritikk som kan komme godt med for Anders Anundsen når hans sak nå er overlatt i hendene til medspillere og motspillere i Stortingets kontroll— og konstitusjonskomite.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har tidligere tatt på seg ansvaret for at signalene om en politikkendring ble fanget opp. Fredag kalte han det hele både for pinlig og et dårlig håndverk.

Han ikke bare tok på seg rollen som statsrådens syndebukk, han spilte den godt. Ja, Humlegård forsikret på direkte spørsmål fra Aps Martin Kolberg at han ikke gjorde dette som en embetsplikt for å beskytte statsråden.

Utydelige signaler

Det er da heller ingen tvil om at det ergrer politidirektøren at hans direktorat ikke forsto hva justisministeren forsøkte å formidle. Hovedspørsmålet er likevel om de skriftlige signalene fra justisminister Anundsen var så tydelige at Politidirektoratet burde ha skjønt de praktiske konsekvensene. Det dreier seg om et ord eller to, og Venstres Abid Raja mente man måtte være «drømmetyder» for å forstå at en ny politikk var introdusert.

Signalene var utydelige og ordene forsiktige. Dessuten var det en omlegging uten praktisk betydning for politiet, ble det hevdet i går.

Ingen god attest

Det er ingen god attest til justisminister Anundsen. Ikke minst i møte med samarbeidspartier som føler seg lurt. KrF og Venstre forventet en tydelig politisk kursendring i behandlingen av såkalte lengeværende barn. Det de fikk var en mumling så bortgjemt og utydelig at ingen utenfor Justisdepartementet skjønte at det hadde skjedd en politikkendring.

En reell forandring ville krevet helt andre og markerte grep, ble Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite i går fortalt av politiets representanter.

Det går to spor ut fra fredagens høring. Det ene dreier seg om justisministeren har ført Stortinget bak lyset. Det andre gjelder Solberg-regjeringens lojalitet til samarbeidsavtalen med KrF og Venstre. Dette siste har ikke Stortinget noe med, men akkurat nå kan det vise seg å være et større problem enn justisministerens formelle forhold til nasjonalforsamlingen.

Se video av Anundsen etter høringen: - Det er mitt ansvar

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Stortingshøringen: SV mener Erna Solberg har feilinformert Stortinget

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Ut av Regjeringen med Riksrevisjonen på nakken

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Anundsen - Frp-kronprinsen som forsvant

 4. NORGE
  Publisert:

  Ni overskrifter fra dagens utspørring i Stortinget

 5. POLITIKK
  Publisert:

  KrF og Senterpartiet kan avgjøre Regjeringens fremtid i dag

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Statsministeren og NATOs generalsekretær må møte i terrorhøring