Kristian Gundersen svarer: NOKUTs alternative sakkyndige

  • Kristian Gundersen, professor i biologi, Universitetet i Oslo
- Med de holdninger ledende politikere har hatt til alternativ medisin og vitenskap, ville det skapt politiske reaksjoner om NOKUT skulle ha vendt tommelen ned for alternative studier. Kanskje det har påvirket NOKUTs valg av sakkyndige? spør Kristian Gundersen.

Tilsynsdirektør Øystein Lund i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) hevder 16. september at det vitenskapelige innholdet i bachelorstudiet i akupunktur ble vurdert, og at de sakkyndig hadde høy kompetanse innen «respekterte medisinske fagområder», og ikke i akupunktur. Begge deler er uriktig.

Les innlegget fra NOKUT her: Studier i akupunktur er vurdert av en faglig komité

Alternativ medisin

Da akupunkturstudiet ble godkjent var de medisinsk sakkyndige Johan Kvalvik Stanghelle og Bo Torkel Falkenberg. Stanghelle er riktignok en anerkjent lege og forsker, men han er også akupunktør. Selv om Falkenberg arbeider på Karolinska Institutet er han åpenbart endel av alternativsfæren. Han forsker på, og fremmer alternativ medisin, med flere publikasjoner i tidsskriftet The Journal of Alternative and Complementary Medicine, som er kjent for å ha publisert teorier som påviselig er sludder. Falkenberg har også beskrevet «scientisme» som et problem i medisinen, og synes å mene at vitenskap bare er én måte å se verden på.

Les innlegget fra Høyskolen Kristiania her: Kristian Gundersen bommer stygt

Vitenskapelige prinsipper

Under arbeidet med min bok om alternativ medisin, Snåsakoden, intervjuet jeg Stanghelle, som fortalte at det ikke ble gjort noen vitenskapelig vurdering av selve innholdet i akupunkturutdanningen.

Kristian Gundersen.

Det komiteen var opptatt av, var vitenskapelig formalkompetanse i lærerstaben, og at studentene skulle gis undervisning i vitenskapelige prinsipper i tillegg til akupunktur.

NOKUTs valg av eksperter utgjør et mønster. Da NOKUT godkjente fagskoleutdanningen i biopati i 2013 var for eksempel de to sakkyndige naturterapeut Helen T. Holm og Dag Viljen Poleszynski, som er vaksineskeptiker, alternativ-redaktør og har mottatt en pris for å fremme alternativ medisin.

Her er innlegget som startet debatten: Kristian Gundersen i Uviten: Kvalitetssikret sludder?

Politiske reaksjoner

Med de holdninger ledende politikere har hatt til alternativ medisin og vitenskap, ville det skapt politiske reaksjoner om NOKUT skulle ha vendt tommelen ned for alternative studier. Kanskje det har påvirket NOKUTs valg av sakkyndige?

Her er noen saker fra Viten:

Dinosaurene dominerte verden i 135 millioner år - men kanskje er bare halvparten av artene funnet

Ic ascie þe, hwæt hæfst þu weorkes - slik så engelsk ut for tusen år siden

Hvert år dør 1500 av tarmkreft. Dette er undersøkelsene som kan gjøre at færre dør av sykdommen.