Meninger

Lov og rett på ytre venstre

 • Mímir Kristjánsson
  Mímir Kristjánsson

Det er vanskelig å kjenne seg igjen når fremtredende SV-folk sier at politiet provoserte frem volden under Gaza-opptøyene i Oslo i 2009, skriver Mímir Kristjánsson. Foto: Hans O. Torgersen

Det fremstår som underlig at venstrepartiene sliter såpass med å fordømme dem som bryter loven.

KALTE POLITIET FOR NAZISTER. Krigstypene lyste mot meg fra forsiden på Rogalands Avis. Jeg var 16 år gammel, leder i Stavanger AUF, og hadde nær sagt som vanlig passet flåkjeften min dårlig. Nå skal det sies at jeg faktisk aldri kalte politiet for nazister, men slagordet «Ein, zwei, drei – nazi polizei» gjorde ikke tolkningen fullstendig urimelig heller. Kort fortalt: Jeg hadde dummet meg ut.

Vern om trygghet

Hva får en 16-åring i trygge Stavanger til å rope «nazister» etter politiet? Ytre venstre har tradisjonelt hatt et frynsete forhold til ordensmakten. For det første fordi mange av oss har dårlig erfaring med loven som aktivister (selv har jeg vært i klammeri med politiet i fem land, ett av dem riktignok bare i beruset tilstand og uten politisk formål). For det andre fordi politiet historisk har spilt rollen som statens voldsapparat i møte med arbeiderne.

Men de færreste som blir slått ned på gaten eller ranet i hjemmet sitt, tenker over politiets historiske rolle før de ringer etter hjelp. I Norge fungerer ordensmakten som et vern om vanlige menneskers trygghet og rettigheter. Venstresiden bør stå først i rekken for å sikre at den får gjort jobben sin skikkelig, ikke peke den ut som fiende.

Mímir Kristjánsson.

Nå er det få på venstresiden som kaller norsk politi for nazister. Mine egne dumheter er det bare jeg selv som har ansvar for. Men en generell avsmak for lov og orden er likevel å spore. I både SVs og Rødts program blir hovedvekten lagt på å forklare kriminalitet fremfor å fordømme den. Forebygging er helt sentralt. Men det fremstår som underlig at venstrepartiene sliter såpass med å fordømme dem som bryter loven.Det er ikke så mye i politikken som i virkelighetsbeskrivelsen det skranter. Særlig SV har mye god justispolitikk. Men som tidligere SV-politiker og politimann Morten Drægni har skrevet, er det vanskelig å kjenne seg igjen når fremtredende partifolk sier at politiet provoserte frem volden under Gaza-opptøyene.

I Facebook-venstre er det enda tydeligere enn i partiene. Selv reagerer jeg når venner med hjertet på venstresiden unnskylder asylsøkere som oppgir falsk identitet, som om det ikke er noen sak at folk lyver for myndighetene. Eller når journalister som Arild Opheim og Elin Ruhlin Gjuvsland går langt i å si at «vi får som fortjent» når nordmenn blir ofre for grove ran fra asylsøkere som har fått avslag.

Allergisk mot lov og orden

Kontrasten mellom retorikk og politikk blir særlig stor i synet på grensekontroll. Da Senterpartiets Sandra Borch tok til orde for å gjeninnføre passkontrollen ved norske grenser, ble hun fordømt av hele min bekjentskapskrets på Facebook. Men flertallet av dem som lo av Borch, stemmer selv på partier som vil stenge grensene. Det er rart at SV og Rødt er så allergiske mot lov og orden at partiet ikke engang vil fronte sin egen politikk når den er «tough on crime».

Som min islandske far en gang lakonisk sa til meg da han hentet meg hos politiet etter en demonstrasjon:

«Ditt problem Mímir, er at du tror sosialismen er et samfunn der alle får lov til å kaste stein på akkurat hvem de vil.»

Det problemet har jeg lagt av meg. Resten av ytre venstre bør komme etter.

Les m er fra Internrevisjonen her:

 1. Les også

  «Høyre har en lei tendens til å videreføre venstresidens politikk, bare den har fått virke en stund»

 2. Les også

  «Selv om hele befolkningen har mastergrad, må fortsatt noen av oss vaske toaletter»

 3. Les også

  «I norsk politikk har «prioritering» i mange år stort sett handlet om hvem som skal få mer, hvem som skal få mye mer og hvem som skal få voldsomt mye mer.»

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Mímir Kristjánsson: «Ekstremt mange politikere mener at vanlige folk er dumme»

 2. KULTUR
  Publisert:

  Profilert kommentator sier opp i The New York Times: – Avvikende stemmer føler seg presset ut, mener norsk mediekritiker

 3. KRONIKK
  Publisert:

  Private velferdsleverandører blir hetset. Det forjener de ikke.

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Selv vi som i en mannsalder har fulgt norsk politikk, har ikke sett noe tilsvarende»

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Storfavoritt som ny KrF-leder, men skal diskutere med kona først

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Tror noen i KrF at de har vunnet noe?