Meninger

Liv etter døden?

 • Per Anders Madsen
  Redaktør

Silvio Berlusconi Tony Gentile

Berlusconi. «Det går et spøkelse gjennom Europa ...» Mange har tenkt på åpningsordene i Det kommunistiske manifest de siste dagene.

Les også

Italia får ikke nok av Super-Mario

Les også

Mer positive til en kvinnelig statsleder enn en aldrende

Det er ikke kommunismens spøkelse som har fått statsledere til å blekne og børser til å skjelve, men en solbrun, ansiktsløftet og ytterst suksessrik forretningsmann.

Per Anders Madsen Signe Dons

Bare den teoretiske muligheten for å få Silvio Berlusconi tilbake som Italias statsminister, har krevd selvbeherskelse fra EUs toppolitikere. Plutselig ble det vanskelig ikke å blande seg inn i andre lands indre anliggender.

Tysklands utenriksminister, Guido Westerwelle, har talt for mange:

«Italia kan ikke stanse midtveis i en reformprosess. Det vil gi uro ikke bare der, men også i Europa.»

Rentene på italienske statsobligasjoner gikk rett til værs, og Milano-børsen falt 2,5 prosent da det ble kjent at Berlusconi trakk støtten til Mario Montis teknokratregjering og vil prøve å bli statsminister for fjerde gang. Dette er signaler Berlusconi forstår bedre enn advarsler fra Berlin, uten at det har hatt synderlig effekt.

Beskyttelse

Helt siden han ble statsminister for første gang i 1994, er det sagt om Berlusconi at han gikk inn i politikken for å få beskyttelse. Han hadde fosset frem som eiendomskonge og mediemogul, men anklager om bestikkelser, korrupsjon og mafiaforbindelser lå som tidsinnstilte bomber i kjølvannet. Valget sto mellom fengselscellen og statsministerkontoret.

Nesten 20 år og mange rettssaker senere har Berlusconi ennå ikke klart å riste av seg anklagene om et kriminelt rulleblad. Samtidig har han vist at slike anklager utmerket godt lar seg kombinere med å være Italias statsminister, bare advokatbudsjettene er rause nok.

Ribbet

Det er ikke Berlusconis krig med rettsvesenet som skaper bølger i Europa — det er Italias problem. Det er tanken på å få en så egosentrisk, populistisk og uforutsigbar mann inn i ledelsen for eurosonens tredje største økonomi som gir EU-lederne frysninger på ryggen.

Les også

Berlusconi: Tyskland har skylden for krisen

Berlusconi er blitt 76 år. Han måtte trekke seg for et drøyt år siden, ribbet for politisk troverdighet og skandalisert av påstander om sexkjøp fra tenåringsjenter. Han har mistet svært mye av den auraen mange italienske velgere ønsket å bli en del av ved å gi ham sin stemme. Kan han virkelig komme tilbake?

I øyeblikket ser det ikke lyst ut for ham. Han trenger støtte fra sine gamle allierte i separatistpartiet Lega Nord, men de stiller som betingelse for å støtte Berlusconis parti at Berlusconi selv trekker seg som statsministerkandidat.

Mario Monti vil bli satt under sterkt press for å stille seg i spissen for et sentrumsalternativ. Etter ett år med stabilisering, nedskjæringer og kutt er Monti mer respektert enn elsket i Italia. Mye av respekten skyldes nettopp at han står utenfor partiene. Hvordan han vil gjøre det hvis han stiller til valg og blir en del av et politisk apparat som står lavt i kurs hos svært mange italienere, er høyst uvisst.

Italias partisystem er i troverdighetskrise og har vært det i mange år. Om Berlusconi virkelig skulle makte et comeback, så er det et tegn på én ting. At denne krisen er blitt akutt.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Rettssaker om sex med mindreårige, korrupsjon og skattesnyteri til tross: Nå vil straffedømte Berlusconi gjøre politisk comeback i Italia.

 2. VERDEN

  Alle trodde sexskandalene og straffesakene hadde ødelagt for Berlusconi. Derfor er han tilbake.

 3. VERDEN

  Italia får populistisk regjering. Den lover full konfrontasjon med EU.

 4. VERDEN

  Italienerne i gang med høyst uforutsigbart valg

 5. VERDEN

  Advarer demokratene mot å gi Trump like dårlig motstand som italienerne ga Silvio Berlusconi

 6. KULTUR

  Ny film om Berlusconi: Mer scener fra et ekteskap enn avdekking av korrupsjon