Meninger

Aftenposten mener: Håpløshet vil gi ny radikalisering i Gaza

 • Aftenposten Redaksjon

Bildene viser utsikten til Mahmoud Af Harara når han tittet ut vinduet. Ruinene er borte, men nye bygg er ikke blitt gjenreist. Mahmoud Af Harara

Drønnet fra bombingen av Gaza var et bakteppe for sommeren 2014. Etter 50 dager kunne status gjøres opp for en krig som rammet den tett befolkede Gazastripen nådeløst: Rundt 2200 palestinere mistet livet, på israelsk side noe over 70.

De materielle ødeleggelsene var enorme. Store deler av Gaza by ble forvandlet til et ruinlandskap. Sommeren 2015 er lite eller ingenting bygget opp igjen. Og det er få tegn til at verdenssamfunnet akter å engasjere seg noe særlig i saken.

Nedslående fenomen

Gaza-tretthet er en treffende betegnelse på det nedslående fenomenet som har satt preg på det siste året.

LES OGSÅ:

Les også

Barna på Gaza tegner seg gjennom traumene

For ett år siden gikk en bølge av indignasjon over verden. Det fantes en utbredt forståelse for at Israel ikke passivt kunne la seg angripe med raketter fra Gaza. Men mange oppfattet den israelske reaksjonen som urimelig hard, noe som ble gjenspeilt i det høye tallet på drepte sivile.

Tomme løfter

Følelsene var ennå sterke under giverkonferansen som ble holdt i Kairo i fjor høst for å samle inn penger til gjenoppbyggingen. Som leder av giverlandsgruppen for de palestinske områdene, var Norge sterkt engasjert i dette arbeidet.

Resultatet av konferansen var tilsagn om bidrag til en sum som tilsvarer omkring 30 milliarder kroner. I dag må vi konstatere at mye av dette var tomme løfter. Mindre enn en tredjedel av pengene har faktisk dukket opp. Årsakene til svikten er mange og sammensatte. En viktig faktor er at Gaza har vært gjennom tre kriger de seks siste årene. Selv om mange kvier seg for å si det åpent, blir hjelp til Gaza betraktet som bortkastede penger. Samtidig fører naboene, Israel og Egypt, en politikk som skaper en tilnærmet permanent krise på Gazastripen.

Ønsker å holde Hamas i sjakk

Israel opprettholder presset mot Hamas-styret gjennom en blokade som effektivt hindrer at bygningsmaterialer og andre viktige forsyninger slipper over grensen.

Selv om mange kvier seg for å si det åpent, blir hjelp til Gaza betraktet som bortkastede penger

Egypt, som offisielt står på palestinernes side, sørger for at grenseovergangen i Rafah er stengt i lange perioder. De militære makthaverne i Kairo har på ingen måte glemt at den avsatte islamistiske presidenten, Mohamed Mursi, sto på god fot med Hamas.

Egypt er også en nær alliert av Saudi-Arabia og andre sunnimuslimske land, som frykter at Hamas skal bli et brohode for iransk innflytelse i regionen. Kort sagt finnes det et interessefellesskap mellom Israel og mange arabiske land når det gjelder å holde Hamas i sjakk.

En velkjent dynamikk

Prisenfor denne politikken blir betalt av den palestinske befolkningen på Gazastripen, som aldri får sjansen til en normal tilværelse. Kanskje vil dette utløse en motvilje som blir rettet mot Hamas, men foreløpig tyder lite på en utvikling som kan styrke mer moderate krefter.

Tvert imot ser det ut til at grupperinger med tilknytning til terroristene i Den islamske stat (IS) er i ferd med å slå rot i Gaza. Det følger en velkjent dynamikk i Midtøsten, der gårsdagens ekstremister alltid blir overgått av noen som er enda mer ytterliggående.

Det finnes ingen enkel løsning på dette. Men det ville være til stor hjelp dersom Israel og Egypt innser at det også er i deres interesse å åpne grensene, slik at gjenoppbyggingen kan begynne.

 1. Les også

  FN krever straffeforfølgelse av krigen på Gazastripen

 2. Les også

  Israel henlegger Gaza-angrep

Les mer om

 1. Israel
 2. Egypt
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Hamas
 5. Gaza

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israel bruker milliarder på å sette en stopper for denne trusselen

 2. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 3. VERDEN

  Egypt åpner grenseovergang til Gazastripen

 4. VERDEN

  Israelske styrker drepte over 50 palestinske barn i fjor

 5. VERDEN

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen

 6. VERDEN

  – Folk tenker: «Dersom jeg likevel blir kvalt sakte, kan jeg like godt dø for en sak.»