Meninger

Da Mitt Romney ville bli prom king

  • Hilde Restad
    førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole og ekspert på amerikansk politikk og utenrikspolitikk
Hvorfor er det så vanskelig å skape inntrykk av at Mitt Romney er en vinner? Hvorfor er hans såkalte venner så sene til å stille seg bak hans kandidatur, spør Hilde Restad.

Som når den minst populære gutten i klassen stiller til valg, skriver Hilde Restad.

Mitt Romneys ambisjon om å bli president er litt som når den minst populære gutten i klassen ønsker å bli prom king. Selv om han vet at han ikke er så veldig populær og har vanskelig for å få nye venner, prøver han likevel. For å fortsette sammenligningen: Han har en ganske god sjanse også — faren hans har vært rektor av skolen hans (hvis skolen var staten Michigan og rektorjobben guvernørstillingen), og en populær sådan.

Personlighetsproblem

Les også

Dagens DC

Hvorfor er det så vanskelig å skape inntrykk av at Mitt Romney er en vinner? Hvorfor er hans såkalte venner så sene til å stille seg bak hans kandidatur?

I dag er det primærvalg i Michigan og Arizona, to delstater som er interessante av flere grunner. Michigan er som sagt delstaten der Romneys far var guvernør og hvor Mitt selv vokste opp, før han flyttet til Massachusetts og selv ble guvernør der. Grunnen til alt fokuset på Michigan, er at Romney og Rick Santorum ligger helt jevnt i meningsmålingene her, noe som aldri skulle skjedd.

Dersom Romney ikke vinner sin egen hjemstatvil dette forsterke inntrykket av at han har et uoverkommelig problem med å tiltrekke seg velgere og skape den entusiasmen som er nødvendig for en presidentkandidat.

Romney har ikke bare et personlighetsproblem når det kommer til velgerne. Han er også relativt upopulær i pressen, og ikke bare i «main stream media» som de konservative kaller media som ikke er spesielt positive til Det republikanske partiet. Hans «egne» klarer ikke å sprette champagnekorkene på Mitts vegne heller.

I pressen ser de på Romney som en politisk kameleon som er villig til å si hva som helst for å vinne velgerne.

Dette er helt klart et problem.

Obama var den kjekkeste gutten i klassen alle journalister blafret med øyevippene til i 2008. Vi husker for eksempel MSNBC-vert Christ Matthews' uttalelse omat når Obama talte til folket,følteMatthews en «thrill going upup my leg». Romney på sin side er mer som Jehovas Vitne-gutten i hjørnet som ikke får feire bursdag.

Lysere i Arizona

Mens Romney sliter i hjemstaten, ser Arizona lysere ut. Men dette er trolig bare gjeldene for nominasjonskampen, ikke i valget i november.I Arizonahar man både en relativt stor andel mormonere samt en stor andel latinamerikanske velgere. «Latinos» er den raskest voksende minoritetsgruppen i USA, og dermed den gruppen med størst potensiale for å øke velgerandelen sin.

I Arizona utgjør latinamerikanerne hele 20 prosent av de mulige velgerne, altså de som er gamle nok og har lov til å stemme. Det virker usannsynlig at disse kommer til å stemme på Romney i dag, rett og slett fordi han har posisjonert seg som relativt ekstrem i immigrasjonsdebatten. Likevel vinner nok Romney denne staten, fordi det er helt andre velgergrupper som primært stemmer i nominasjonsvalget.

Under presidentvalget til høsten vil dette derimot være en stor utfordring for Romney, eller den eventuelle andre republikanske kandidaten. Latinamerikanere utgjør en større andel av mulige velgere i viktige svingstater som Arizona, New Mexico, Colorado, Florida og Nevada.

Sliter med sjarmen

Men tibake til popularitetskonkurransen. Romney sliter med sjarmen, men vi skal likevel ikke se bort i fra at han vinner begge delstatene i dag. Meningsmålingene har ofte vanskelig for å finne de rette personene i nominasjonsvalgene, så det er risikabelt å spå resultatene. I tillegg skal man være klar over at Arizona har et «semi-open primary» som betyr at uavhengige kan stemme i republikanernes valg, og Michigan har et helt åpent valg som betyr at også demokrater kan stemme. Mye kan skje.

Det som derimot ikke skjer, er at Mitt Romney vinner noen medalje for sin evne til å sjarmere velgere eller journalister.

Hilde Restad har en doktorgrad i internasjonal politikk og amerikansk utenrikspolitikk fra University of Virginia. Hun er seniorforsker ved NUPI, og Aftenposten.no publiserer hennes betraktninger jevnlig fram til valget på ny amerikansk president i november.