Bøkene som overrasket alle

FS00056884.jpg

Nordisk Råd-juryen viser sin uavhengighet. Slik skal det være.

vidar kvalshaug.jpg

Da Kritikerlaget hadde møte i Oslo torsdag kveld, ble kritikeråret 2012 oppsummert. Ingen i paneldiskusjonen nevnte verken Ole Robert Sunde eller Nils-Øivind Haagensen som høydepunkter, som verker som raget over andre bøker.

Glemt i går, skinner i dag

Haagensen ga ut diktsamlingen God morgen og god natt i vår. Sunde fylte nylig 60 år og kom med romanen Krigen var min families historie.

Så var det altså disse to, som kritikerne ikke nevnte i sin oppsummering, som skulle skinne mest i dag. Begge er valgt ut som de norske kandidatene til Nordisk Råds litteraturpris, den mest prestisjetunge vi har i vårt språkområde.

FS00056882.jpg

Nominasjonen kom såpass bardust på den enes forlag at de skriver navnet hans feil gjentatte ganger gjennom hele pressemeldingen.

Friske valg

Da er det lett å si at valgene er overraskende. Selvsagt er de det, men jeg synes først og fremst valgene er friske og resultater av en så ukorrupt lesing som juryer skal gjøre.

De har ikke skjent til hverken folkelighet og salg eller til bredt anlagte historier som alle i Norden kan like — for dermed å øke vinnersjansene våre.

Juryen, som besto av Erik Bjerck Hagen, Helene Uri og Cathrine Sandnes, har valgt Haagensen og Sunde på det eneste premisset som gjelder for prisen, litterær kvalitet.

Nå sitter det noen kritikere der ute som tenker: «Asj, hvorfor nevnte jeg ingen av disse to i møtet torsdag?» Det sitter enda flere boklesere der ute som lurer på hvem Nils-Øivind Haagensen og Ole Robert Sunde er. Leserne får god tid til å bli kjent med både de nominerte bøkene og forfatterskapene i løpet av de 11 månedene til selve utdelingen. Dette er en flott bieffekt ved Nordisk Råd: Tidlige nominasjoner kan få deg til å stupe inn i korridorer du ikke visste fantes.

Om jeg har lest de nominerte bøkene? Nei. Men vi har litt tid på oss.

FS00056883.jpg

Om de kan vinnne? Altfor tidlig å si. Statistisk sett er det ikke «vår tur», men statistikk og forhåndsgjetninger har lite med dette å gjøre.

Det var for eksempel ingen av de som tror seg mest kvalifisert, som torsdag kveld gjettet at Nils-Øivind Haagensen og Ole Robert Sunde skulle få denne æren.

vidar.kvalshaug@aftenposten.no

twitter.com/Kvalshaug