Råd til deg som skal gjøre idiotiske handlinger

Petter Northugs fyllekjørte, men ble tatt inn i varmen igjen. Det er ikke like lett om du ikke er kjent fra før.

Vi gjør så mye dumt, alle sammen.

Petter Northug

Les også

fyllekjørte

. Bård Hoksrud gikk

Les også

på bordell

. Men vi gjør så mye dumt, alle sammen. Selv angrer jeg på en spydig morsomhet om arbeidsløse under en påskemiddag, der flere jobbsøkende var til stede.

Heldigvis får idiotiske handlinger sjelden store konsekvenser. Litt støy blir det om du er Petter Northug eller Bård Hoksrud. Langt verre blir det dersom du gjør dine idiotiske handlinger på internett.

Justine Sacco var en gang en ung og fremadstormende kommunikasjonsrådgiver i et stort, amerikansk internettbyrå. Til sine 170 følgere på Twitter sendte hun ut humoristiske oppdateringer fra dagliglivet sitt. Da hun skulle besøke familieni Sør-Afrika, skrev hun fra flyplassen om en rar tysker, om dårlig flymat, og så: Tweeten som skulle ødelegge livet hennes.

Oversatt til norsk lyder den: «Reiser til Afrika. Håper jeg ikke får aids. Nei da, bare tulla. Jeg er jo hvit!» Så gikk hun på flyet og skrudde av telefonen.

Elleve timer senere lander hun i Cape Town. I mellomtiden har Twitter eksplodert. Meldingen, som åpenbart kan oppfattes som rasistisk, blir plukket opp av brukere med enorme følgerskarer.

Den blir postet på et nettsted med titusener av lesere. De rasende responsene sørger for at hun raskt blir det heteste temaet blant millioner av Twitter-brukere over hele verden. Mens Sacco sover intetanende om bord på flyet, ser arbeidsgiveren seg nødt til å ta affære. «Dette er støtende og uakseptabelt, men hun er ikke mulig å få tak i fordi hun sitter på et fly», het det i en offisiell uttalelse.

Underholdningsfasen

Dermed gikk raseriet over i underholdningsfasen. Hashtagen #HasJustineLandedYet spredte seg i påvente av at Sacco selv skulle skjønne oppstyret hun hadde laget.

En Twitter-bruker dro til flyplassen i Cape Town for å dokumentere hennes ankomst. Nettmonsteret var umulig å stoppe, selv for den som skulle ha ønsket å påta seg jobben som lynsjemobb-bekjemper.

Og uansett, er det egentlig noen som vil forsvare en tilsynelatende rasist man ikke kjenner?

Det gikk som det måtte. Sacco beklaget dypt, til ingen nytte. Hun fikk sparken og havnet i overskriften på nettaviser overalt. Så var det over. For alle andre enn Sacco selv.

Les også

Northuger

og Hoksruder kommer seg videre.

Men Sacco slet med å få seg jobber. Å dra på date i googlingens tidsalder var heller ikke lett. I dag vil hun fortsatt ikke snakke om sin situasjon, fordi «alt som gir meg mer oppmerksomhet er negativt», som hun nylig svarte New York Times på deres forespørsel.

Vi gjør så mye dumt, alle sammen. Men skal du gjøre idiotiske handlinger, er påskemiddager å foretrekke fremfor internett.