Meninger

Et eget program for mobbing

  • Amar Faiz
Det jeg ikke fatter er hvordan de kvinnelige moteredaktørene kan sette Andrej i moteserier for kvinner. De lurer sine lesere til å tro at han er en kvinne, skriver artikkelforfatteren fra innsiden av en bransje han både elsker og hater.

Mannlige designeres syke ideal er en guttekropp med et jentehode. Ikke rart at jenter sliter, både psykisk og fysisk.

Hvor skal grensen gå for å lage god tv? Reality-TV er ikke så mye realitet, særlig ikke når det gjelder sesongens Top Model. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har fulgt så mye medpå tidligere sesongene. Denne gangen var det et litt spesielt tilfelle i og med at jeg kjenner to av jentene som er deltagere. Først og fremst vil jeg si at Top Model har ingenting å gjøre med hvordan den virkelige moteverden fungerer. De er rett og slett ute etter å lage god TV, og det gjelder ikke kun dennorske utgaven av Top Model,men også den amerikanske.

Spesielt

Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Modellcastingen, dommerne eller de ukentlige fotoshootene. Jeg vil først ta tak i siste episode av programmet, hvor den anerkjente herremodellen Andrej Pejic er med i dommerpanelet. Mange seere ble sikkert helt satt ut at det ikke var en jente, men en gutt. Det som er så «spesielt» med han er at han kan modellere som både dame og herre. Hvorfor i all verden har designere plukket ut ham for å vise damekolleksjoner, når det er tusenvis av unge håpefulle jenter som lett kunne utført oppdragene?

Lureri

Det verste ved å bruke en gutt som jente, er at man vrir helt om på synet på kvinnekroppen. Det er sikkert mange unge jenter som har stått foran speilet og vært forbanna på hoftene sine, etter å ha sett Andrej posere i et moteblad uten noe som helst former. Detde ikke erklar over er at det er en gutt. De må nå konkurrere med gutter for å få oppdrag. Er det ikke nok med at jentemodellene allerede er utsatt for slankepresset om å holde seg i strørrelse 32/34? Det jeg ikke fatter er hvordan de kvinnelige moteredaktørene kan setteAndrej i moteserier for kvinner. De lurer sine lesere til å tro at han er en kvinne. Alle er ikke like oppdatert på hva som skjer i moteverden. På gata kunne man aldri ha gjettet at Andrej faktisk er en gutt.

Det jeg ikke fatter er hvordan de kvinnelige moteredaktørene kan setteAndrej i moteserier for kvinner

En annen ting som provoserer meg er castingen til Top Model, som er heltmotsatt avvirkeligheten.De fleste jentene der er helt normale jenter som aldri kan jobbe som modeller. Det virker som om de er tatt inn i programmet for å lage underholdning av mobbingen. Fordi de presses til å slanke seg gjennom programmet. Det virker i hvert fall slik på noen av dommernes kommentarer, spesielt modellagent Donna Iona, er litt for krass i replikkene. Ja, bransjen er beinhard og det skal mye til å komme gjennom nåløyet. Jeg går gjennom modellsøknader hver dag og vi er kun ute etter jenter som har naturlig slank figur og beinbygging.

Les også

«Hvis jeg prøver å glemme rumpa og puppene, er jeg ganske pen»

Unge jenter

Når det gjelder dommerne er jeg overrasket over at så mange fagfolk kan sitte og dømme på en så feil måte og slenge upassende kommentarer til unge jenter.De gir et helt feil bilde til seerneog til de ungehåpefulle jentene som følger med på programmet, ogvil bli modeller. Som seer ser jeg på det som mobbing. Åpenbar mobbing på TV som er akseptert, og vi kaller det for «god» TV.

Det er så mye feilinformasjon i programmet om motebransjenat man blir forvirret, og lurer på hvilken ende man skal begynne i. Jeg vil oppsummere det hele med å si at vi trenger å få flere Kate Uptons, Lara Stones og Tyra Banks inn i motebildet. Jenter med friske sunne kropper. Jeg vil tilbake til 90-tallet. Da modellene så sunne og freshe ut, og de så ut som kvinner. Jeg har helt ærlig et «love and hate»-forhold til jobben min. Jeg liker ikke slankepresset fra de utenlandske byråene, som jeg må videreformidle. Jeg er, på en indirekte måte, en del av det. Det gjør vondt i hjertet hver gang jeg må ha et møte med en modell for å fortelle henne at hun må trene mer, spise riktig fordi hun har gått litt opp i vekt eller når jeg må dra fram målebåndet for å se hun faktisk har de «riktige» målene. Synd at bransjen er så kroppsfokusert og catwalkmodellene ser ut som de har spiseforstyrrelser.

Les også

Hva slags forhold har du til egen kropp?

Size 0

Roten til dette problemet er klesdesignere som lager prøvekolleksjoner i noe de kaller for «size 0». Spesielt blant herredesignere som lager klær for damer. Deres syke ideal er en guttekropp med et jentehode. Ikke rart at jenter sliter, både psykisk og fysisk. Jeg syns alle i bransjen må ta litt ansvar for få til en forandring. Alt fra modellagenter til castingansvarlige til designere og moteredaktører.

Men det er ikke kun jentemodeller som er utsatt. Flere og flere guttemodeller blir fortalt at de må slanke seg. Personlig skjønner jeg ikke hva som er så pent med å være så tynn. Vi råder alltid modeller å spise sunt og trene masse, men samtidig ervi alltid redde for at de skal ta snarveier i dietten og bli syke.

Som jegofte sier til modellene mine: «Deter ingenting man gjøre i denne bransjen. Du har alltid etvalg.»