Meninger

Nye Lindmo strammer grepet

  • Torstein Hvattum
    Torstein Hvattum
    Kommentator

<i>Lindmo </i>har snart like mange seere i Norge som<i> Skavlan</i>. Her er Anne Lindmo i samtale med Bjarne Brøndbo og Bjørn Sundquist. Foto: NRK

En mer lyttende, avdempet Lindmo puster Skavlan i nakken som vår nye talkshow-sjef.

Du kan ikke ha unngått å legge merke til stilendringen denne høsten. Anne Lindmo fremstår på lørdagskveldene med en ro og en avstemt generøsitet som kler atmosfæren hun etterstreber i talkshowet med hovedsakelig norske gjester.

Borte er den litt oppkavede programlederen som ofte kunne være mer opptatt av egne vittigheter enn å lytte til gjestenes historier. Hun har muligens latt seg inspirere av Fredrik Skavlans ferdigheter i så måte. I tillegg har hun utviklet den skattede, journalistiske evnen til å stille relevante oppfølgingsspørsmål.

Uansett kler hennes nyervervede trygghet programkonseptet, som nå sees av nesten like mange nordmenn på lørdager som Skavlan på fredagskvelden.

Betegnende er den fine stemningen Lindmo skapte sist lørdag da hun blant andre hadde DDEs frontfigur, Bjarne Brøndbo, i studio. Det skal godt gjøres å servere seerne noe nytt og annerledes i møtet med denne folkekjære artisten, som de siste årene har vandret fra det ene underholdningsprogrammet til det andre. Men Anne Lindmo lyktes. Hun overrasket oss ved å bringe unge Hassan Kahn Marofkhel inn i den lavmælte samtalen.

Uanstrengt

Historien om den afghanske flyktningen som kom til Namsos og etter hvert fikk jobb og en trygg, sosial forankring i Brøndbos bilopphuggeri, var rett og slett bevegende TV. Programlederen lot gjestene formidle sine opplevelser og gjensidige følelser uten unødig avbrytelse. Slike møter fremstår så selvfølgelige når de fungerer. Den uanstrengte samtalen som får utvikle seg i eget tempo, uforstyrret av en dirigent med stort markeringsbehov.

<i> Skavlan </i>er fortsatt Nordens største talkshow, men konkurransen er skjerpet. Her Fredrik Skavlan i samtale med Pia Tjelta. Foto: Bresciani, Claudio

Anne Lindmo har vokst som samtalepartner. Hun har tatt steget fra rollen som programleder med sans for kvikke replikker og hurtige sceneskifter, til å møte oss med en avslappet autoritet, i visshet om at det først og fremst er studiogjestene som skal by opp til fest.

Hard kamp

Kampen om seerne i det norske talkshow-markedet er hardere enn noen gang. Inspirert av den amerikanske TV-tradisjonen har norske programideer med vekslende hell dukket opp på skjermen. Erfaringen har vist oss at de mest seiglivede showene er skapt av programledere med evne til å utvikle sin egen, personlige stil.

Skavlan er fortsatt Nordens største talkshow. Det er imponerende, tatt i betraktning at Fredrik Skavlan har holdt på den samme samtaleformen, den samme miksen av kjendiser som snakker til hverandre og om hverandre, som i en terapigruppe, i studio, år etter år.

Så ligger vel noe av suksess-oppskriften her. Erfaringen i at den største seergruppen på lineært TV ønsker overraskende møter, i trygge, velkjente rammer. Samtaler mellom mennesker med vidt forskjellig bakgrunn og erfaring i en felles tematisk overbygging, skaper gjenkjennelighet. En slags storfamilie-følelse. Det er i denne sosiale modellen de norske talkshowene har utviklet seg.

Allmenngyldig

Nytt av høsten er Hans Olav Brenners Brenner og bøkene på NRK2. Et litterært talkshow som ikke forårsaker mye støy, men adskillig sympati og engasjement. Onsdagskveldens vert evner å flette temaer og forfatterskap sammen på finurlig vis.

Brenner beriker samtaleunderholdningen, fordi han inviterer gjester som ikke nødvendigvis er kjent blant folk flest, men etablerer interesse i kraft av et ærgjerrig budskap og en allmenngyldig fortelling.

Ikke helt ulikt nye Lindmo.

twitter:@torsteinhvattum

Les også:

Les også:

Les også

  1. Skavlan lanserer egen Youtube-kanal