Meninger

Rusmisbrukere og stoffselgere fortrenger barn og unge

  • Grethe Henden
  • Heidi Dahl
  • Ammar Al-hamdan
  • Yngvil Mortensen
I et leserinnlegg beskriver beboere på Grønland hvordan narkomane og langere har overtatt en park som er nærmeste nabo til barnehagen.

Åpent brev til justisminister Grete Faremo (Ap) og barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV)

Les også

Åpenlyst rusmiljø ved barnehagen

Ved siden av Urtehagen barnehage på Grønland står jordkasser med blomster, urter og grønnsaker på rekke og rad. Det er organisasjonen Majobo som i våres fikk med seg lokale barn, ungdommer og voksne og spadde jord, og sådde. Noen er blitt virkelig glad i plantene. En ung mann kommer hver dag og fyller vann fra fontenen som sildrer like ved. Han vanner og steller nennsomt. Barn fra barnehagen med små, neongrønne vester leker i sandkassen og i huskene. To meter fra ungene er en bilfri plass, der det også kunne vært fint å leke – i fred. Det høres idyllisk ut, ikke sant?

Fortrenges av rusmisbrukere

Men de lave benkene i skyggen av trærne okkuperes for det meste av en gjeng slitne rusmisbrukere, og folk som helt åpenlyst selger dem stoff. På fortauet ved siden av venter andre menn på khat-selgerne. Mellom plantekasser med ringblomster, sitronmelisse og tomater slår andre menn seg ned, og røyker hasj.

De voksne rusmisbrukerne får holde på med sitt helt i fred. Det er ikke plass til barn og unge her.

I Urtegata ligger Frelsesarmeens rusomsorg. De gjør en fantastisk innsats for gatens folk. Men rusmisbrukerne som benytter seg av tilbudet som bringer mange av dem til plassen ved barnehagen, bidrar ikke til en fantastisk oppvekst for barna på Grønland.

Politiet sjelden å se

Barna på Vahl skole et par gater lenger opp mot den praktfulle Botaniske hage, har narkotikaselgere få meter unna, på Rudolf Nilsens plass og rett over veien. Dopselgerne gjør salget sitt på sykkel og til fots. Politiet kjenner sikkert runden deres, for den er den samme hver dag. Barna treffer dopselgerne hver dag på skoleveien sin, de ser dem når de leker på Frigo etter skoletid. Men politiet ser de sjelden.

De aller færreste av barna i nabolaget rundt Urtehagen og Vahl skole tilhører majoritetsbefolkningen. Vi tar sjansen på å påstå: Hadde de vært hvite, hadde det åpne rusmiljøet her vært fjernet forlengst.

Vi spør dere: Hva skal dere gjøre for at barna på Grønland får et tryggere oppvekstmiljø? Gi oss et skikkelig svar. Ikke politikersvada. Grønlands barn fortjener veldig mye mer enn det.

Hvis dere ikke har tenkt å gjøre noe, svar ærlig: At det åpne rusmiljøet rundt Vahl skole og Urtehagen barnehage skal få leve videre i beste velgående. Og barna? De får greie seg selv som best de kan.

Av Yngvil Mortensen, Ammar al-Hamdan, Heidi Dahl og Grethe Henden, beboere på Grønland