Meninger

Når SMS mobiliserer

 • Knut Olav Åmås
  kultur- og debattredaktør

En Israel-vennlig demonstrasjon ble møtt med vold under Gaza-demonstrasjonene i Oslo i januar i fjor. SMS-aksjoner førte til angrep på McDonalds og Frimurerlosjen. Foto: HANS O TORGERSEN

Når SMS og sosiale medier utnyttes for å mobilisere, kan fredelige demonstrasjoner fort bli destruktive og farlige.

TEKSTMELDINGER og sosiale medier som Facebook og Twitter har en sterk evne til å mobilisere til demonstrasjoner – ofte på konstruktivt vis. Vi så det i karikaturstridens første runde i 2005/06, i antikrigsdemonstrasjonene etter lege Mads Gilberts kjente SMS fra Gaza i fjor, og i mobiliseringen mot det totalitære religiøse diktaturet i Iran det siste halvåret. De siste ukene har vi så sett det i flere mobiliseringer til massedemonstrasjoner fra norske muslimers side. Det startet med drosjesjåførene og har foreløpig endt med to store arrangementer sist helg.

En ny bok

Eirik Eiglad har nettopp utgitt en liten bok, The anti-jewish riots in Oslo (De anti-jødiske opptøyene i Oslo), som er en betimelig oppfriskning av hva som skjedde rundt de voldelige delene av Gaza-demonstrasjonene 8. og 10. januar i fjor. Det skulle bli de voldsomste demonstrasjonsdager i Norge på flere tiår. Som Eiglad så jeg dem alle på helt nært hold.

To trekk ved det som skjedde ble påpekt i mediene, men ikke grundig behandlet: Hvordan SMS-aksjoner og sosiale medier kan ha destruktive, forsterkende funksjoner før, og også under, demonstrasjoner, og hvor markante de antijødiske innslagene var.

«Drep jødene» og «Slakt jødene» ble det ropt av unge nordmenn med etnisk bakgrunn fra Midtøsten og Asia. «La oss dra til Blindern og drepe jøder» ble også hørt i sentrumsgatene. Trakasseringer fant sted.

Eiglad er selv venstreaktivist, men angriper norsk venstreside for ikke å ha et særlig bevisst forhold til hva som faktisk får passere i politiske demonstrasjoner. Det meste av antikrigsmarkeringene gikk greit for seg, men deler av dem kom ut av kontroll. Arrangørene grep ikke inn og hindret de antijødiske slagordene som ble ropt på arabisk begge dagene. De fjernet heller ikke plakater med tvilsomme slagord, hevder Eiglad.

Det som skjedde viser også ny teknologis potensielt suggererende og mobiliserende effekter. De er så hurtige at det ikke er noen plass for dempende mekanismer og korrigerende informasjon når folk først er i gatene og forflytter seg i flokk etter stadig nye SMS-beskjeder. For da skjer ting lynraskt. Anti-jødiske og anti-israelske løgner og konspirasjonsteorier lå til grunn for en SMS-aksjon da flere McDonalds-restauranter og Frimurerlosjen ble angrepet den ene januarkvelden.

Viktige linjer ble også krysset disse skremmende januardagene ved at noen hundre ungdommer ble revet med i fysiske voldsomheter som det ikke finnes noen unnskyldning for – enten motivene var spenningssøken, frustrasjon eller religiøst og politisk begrunnet jødehat. Men bortforklaringene florerte: Ungdommene kunne ikke ses som ansvarlige for hverken sine handlinger eller sine holdninger – ungdomsarbeidere, politikere og aktivister advarte mot «franske tilstander». Engasjementet, som opptøyene ble kalt, ble sett som «en ressurs» og en «fruktbar radikalisering».

Det er selvsagt ingen tvil om at Norge tross all svært vellykket integrering, ennå sliter med adskillig strukturell diskriminering av etniske minoriteter. Men dette var overhodet ikke budskapet fra de voldelige demonstrantene.

Trekker seg tilbake

Vi har ikke fått «franske tilstander», som det ble advart mot. I stedet deltar norsk minoritetsungdom mer enn før i konstruktiv samfunnsdebatt. Ja, også konfliktene og forskjellene blant norske muslimer er blitt tydelige nå – slik at mediene endelig kan slutte å snakke om «det muslimske miljøet» i entall.

På samme tid som offentligheten er blitt fylt med nye muslimske stemmer, er en rekke norske jødiske samfunnsdebattanter brått blitt borte fra offentligheten. Det skyldes blant annet de anti-jødiske innslagene i Oslos gater i fjor.

Bare én ting er like ille som det som skjedde: En manglende vilje til å trekke noen lærdom og ta et oppgjør med det. Da kan det hende på ny.

Og tilspissede mobiliseringer via SMS og sosiale medier kan være dråpene som får begre til å flyte over.

twitter.com/KnutOlavAmas

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Jo, vi er Quislings barn

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Har gnisten eller bålet skylden?

 3. VERDEN
  Publisert:

  USA-student innrømmer falsk anmeldelse av rasistisk angrep

 4. VERDEN
  Publisert:

  Store demonstrasjoner mot Macron i mange land

 5. VERDEN
  Publisert:

  Voldsomme demonstrasjoner mot Trump i USA

 6. VERDEN
  Publisert:

  Myndighetene på Sri Lanka har stengt sosiale medier etter terrorangrepene