At man ikke liker fakta som rapporteres er ikke det samme som at fakta er feil

NRKs Sidsel Wold rapporterer har feil og mangler, skrev Jan Benj. Rødner i Med Israel for fred (MIFF) i Aftenposten torsdag. Nyhetsdirektør i NRK tilbakeviser påstanden.

Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, svarer på kritikken fra MIFFs Jan Benj. Rødner.

Organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) fortsetter å kritisere NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold, senest i et debattinnlegg i Aftenposten 25. juli. MIFF gjentar også sine påstander om faktiske feil i Wolds rapportering fra Gaza-konflikten.

Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør i NRK

Problemet er bare at MIFF ikke peker på reelle feil – det handler enten om at de ikke liker faktaene som rapporteres, eller måten de rapporteres på.

Ikke NRKs påstander

Utsagn om at Israels okkupasjon av palestinske områder, blokaden av Gaza og angrep mot sivile er i strid med folkeretten er ikke påstander som er fremsatt for Sidsel Wolds eller NRKs egen regning. De bygger på FNs offisielle holdning til disse spørsmålene, og er gjentatt mange ganger enten det gjelder denne eller andre konflikter.

MIFF stoler heller ikke på FNs rapporter om at inntil 80 prosent av dødsofrene under den pågående krigen er sivile, fordi FN ifølge MIFF rapporterer tall de har fått fra «Hamas-folk» blindt videre. Dette er en drøy påstand, og den er heller ikke korrekt. Det er selvsagt riktig at man kan få forvrengte tall fra den ene parten i en konflikt, men FN bruker flere kilder for sine tall.

Merkelig tilnærming

Dessuten, og mer alvorlig: FN har virket i snart 70 år som konfliktmegler og humanitær organisasjon på vegne av verdenssamfunnet. Organisasjonen er en kilde for uavhengig informasjon fra konflikter verden over, og historien har vist at FNs metoder for å innhente informasjon fra krigsområder er til å stole på. Men ifølge MIFF skal vi altså ikke tro på FNs tall akkurat når det gjelder Gaza-konflikten? Det er for meg en svært merkelig tilnærming.

Dette er ikke aktivisme, dette er en del av den innerste kjernen i journalistikk

Endelig mener MIFF at Sidsel Wold har gått over i en rolle som aktivist, fordi hun har sagt at hennes jobb som journalist er å rapportere om urett. Dette er selvsagt ikke journalistens eneste jobb, men jeg tror det skal godt gjøres å finne en journalist eller redaktør som mener at det ikke er en av våre viktigste oppgaver å rapportere om urett som rammer sivilbefolkningen i en konflikt. Dette er ikke aktivisme, dette er en del av den innerste kjernen i journalistikk.

Twitter: @perakalbakk

Les også: