Tusenkunstneren Bård Breivik
Med Bård Breivik er en særlig god skulptør gått bort. Han etterlater seg et stort tomrom.
Les også:
Bård Breivik er død, 67 år gammel
Bård Brevik ble født i Bergen 23. november 1948, som sønn av den legendariske kulturpersonligheten og buldrende bergenseren, Thomas Breivik (1923-1999).
Bård Breivik ble utdannet ved Bergens Kunsthåndverkskole (1967-1970), Central Saint Martins College of Art and Design (1970–71) – og selvsagt Vestlandske Kunstakademi i Bergen.
Opptatt av vann
Han vokste opp i Bergen, og sa nylig: Jeg har vært veldig opptatt av vann siden jeg var liten gutt. Det regner mye i Bergen, sant, så enten må du synes det er helt ræva og bare være inne, eller så må du gå ut og begynne å bruke regnet til noe fornuftig. Jeg har alltid lekt med vann, laget overløp og demninger. Det er nærmest inngrodd i meg (D2, 26.6.14).
Jeg synes jeg hører stemmen hans – lett støyende og kav bergensk!
Mange skulpturer fremsto som fontener eller hageanlegg, som på Lillehammer Kunstmuseum og i Klosterenga Park i Oslo. Felles er samspillet mellom stein og vann, mellom det dynamiske og statiske, det harde og det myke, det vertikale og det horisontale.
Første utstilling
En viktig inspirasjonskilde for den unge Bård Breivik var også fødebyens mange håndverkere og små som store verksteder. Fra 1972 til 1981 var han knyttet til gruppe LYN i Bergen, en pragmatisk orientert gruppe uten felles filosofi, men med verksted, atelierer og galleri; Galleri 1 (Bryggen) hvor Bård Breivik hadde sin første separatutstilling i 1974.
Kunstnerens store gjennombrudd kom med serien Årer fra slutten av 1970-årene og båtformene i serien Fiber – vist på Henie Onstad Kunstsenter i 1981.
Bård Breivik ble raskt en av våre mest markante unge billedhuggerne; en som forente tradisjon og innovasjon. Og i årene 1982–85 var han professor ved kunstakademiet i Stockholm.
Gjennom hele sin karrière har kunstneren samarbeidet nært med håndverkere fra ulike land, og etablert kontakter under sine mange reiser og opphold i utlandet, bla. i Kina og Nord— og Mellom-Amerika.
Over hele verden
Bård Breivik arbeidet hovedsakelig innen konkrete objekter – enten kunsten var i små formater eller av monumental karakter.
Selv sa jeg ofte at han kledde det intime formatet, ja at han burde blitt smykkekunstner. Men hans skulpturer kunne like gjerne være store og installsjonsaktige.
At kunstneren likte å arbeide i serier, ser vi tydelig i Partitur til en lengre samtale, påbegynt 1986 og avsluttet i 1996.
Han har en mengde utstillinger over hele verden bak seg, og ble innkjøpt av museer og samlinger i Skandinavia, Europa og USA.
Han utførte også en rekke offentlige og private utsmykkinger, som søylene på Torgallmenningen i Bergen (Barbie-beina som påkalte hissig debatt allerede før oppføring). Han utformet Tusenårsstaden Gulating (2005), et monument over tingstedet.
Bård Breivik har tilhørt Galleri Riis´ stall, og jevnlig stilt ut i Oslo-galleriet. Våren og sommeren 1988 var han Festspillkunstner i Bergen, og 3 år senere Norges representant ved Sao Paulo-biennalen. Hans daværende samboer skjenket ham en datter – Bård Breiviks første barn.
Tusenkunstner
Inntil det siste bodde Bård Breivik med sin hustru nummer to i Oslo. Han arbeidet også i Sibbhult i Skåne, Beijing og Xiamen i Kina, og mottok Ingeborg og Per Palle Storms Ærespris i 2009 og Anders Jahres kulturpris I 2011.
Bård Brevik hadde en fascinerende mønstring i Nasjonalgalleriet i 2005. Sommeren 2014 hadde han en retrospektiv utstilling i Bergens kunstmuseum, KODE. Da var det gått 40 år siden hans første separatutstilling. Om KODE-utstillingen skrev kunstkritiker Øystein Hauge så treffende og innsiktsfullt: Han er Tusenkunstneren som får oss alle til å glemme vår begrensning (BT 27.5.2014).