Meninger

Bevaringsverdig ostetoll

 • Jan Arild Snoen
  Spaltist

04052011175908-V6yZRzIgps.jpg Jon Hauge

Høyre har en lei tendens til å videreføre venstresidens politikk, bare den har fått virke en stund.

For et drøyt år siden økte den forrige regjeringen tollen på enkelte typer ost til 277 prosent. Høyre og Frp slo fast at dette skulle de straks reversere, av hensyn både til norske forbrukere og til forhandlingsklimaet med EU, som har reagert sterkt på tiltakene. Snuoperasjonen skulle gjennomføres nærmest før den nye statsråden fikk hengt fra seg frakken. Ostetollen ble for begge sider en symbolsak.

Men Høyre har en lei tendens til å videreføre venstresidens politikk, bare den har fått virke en stund.

Da veier det konservative prinsippet om forutsigbarhet tungt. Og det forutsigbare er ikke det du har sagt du vil gjøre, men det venstresiden faktisk har gjennomført.

Borgen, Ørn E./Aftenposten

Prosess, totalvurdering, forutsigbarhet

Denne gangen gikk det bare noen måneder før partiet slo fast at riktignok var de fremdeles mot tollen, egentlig, men det var nå ikke sikkert at den ble borte, da. Den var jo tatt inn i jordbruksoppgjøret, og «markedet hadde tilpasset seg», sa landbrukspolitisk talsmann i Høyre, Svein Flåtten.

Handlekraften var erstattet med politikeres favorittord når de ikke vil gjøre noe – «dialog, prosess, totalvurdering.»

Etter forhandlingene mellom de fire samarbeidspartiene etter valget uttalte Venstres nestleder Terje Breivik til Nationen at han ikke hadde noen forventninger om at tollen ville bli reversert. Og Venstre er ingen bremsekloss, men har tvert imot vært en pådriver for å fjerne tollen.

Den nye landbruksministeren fra Frp viste til de ulike interessene som var involvert, og sa at «det er mange sider ved denne saken som gjør at vi ønsker å bruke mer tid før vi bestemmer oss.» Det var etter at LO-forbund og to landsforeninger i NHO støttet fortsatt ostetoll. De var, som vanlig, mest opptatt av produsentenes interesser, ikke forbrukernes.

Les også

- Det er klart at man skal tukte den man elsker

På mandag unngikk europaminister Vidar Helgesen behendig å svare på direkte spørsmål i et intervju med Aftenposten. Han viste til en «nasjonal dialog», og at regjeringsplattformen sier at landbruket skal ha forutsigbare rammebetingelser. Men han beroliget også med at regjeringen ikke ville «innføre nye proteksjonistiske tiltak». Det holder kanskje med å bevare de som har virket ett år.

Venter på våren

Den blå regjeringens tilleggsproposisjon til statsbudsjettet innholder veldig få endringer på landbruksområdet, og ingenting om ostetollen.

Men alt håp er ikke ute. Regjeringen vil se på dette i forbindelse med forhandlingene om jordbruksavtalen til våren, siden ostetollen er en del av et større system som få forstår seg på.

I Norge har vi den merkverdige ordningen at næringsdrivende en gang i året sitter og «forhandler» med noen byråkrater om prisene på sine varer, tollbeskyttelse og dimensjonene på sugerørene i statskassen.

Landbruksministeren har tidligere kalt dette et kommunistisk system. Og det er et system som har levert både beskjedne inntekter til bøndene, blant verdens høyeste subsidier og verdens dyreste mat til forbrukerne.

Jeg tror Sylvi Listhaug virkelig ønsker å gjenreise bonden som fri og selvstendig næringsdrivende. Men det er sterke krefter som jobber mot henne. Selv om ostetollen ikke har all verdens praktisk betydning, vil avklaringen til våren gi en pekepinn på om hun kan lykkes eller ikke.

Les flere innlegg fra Internrevisjonen her:

 1. Les også

  «Selv om hele befolkningen har mastergrad, må fortsatt noen av oss vaske toaletter»

 2. Les også

  «I norsk politikk har «prioritering» i mange år stort sett handlet om hvem som skal få mer, hvem som skal få mye mer og hvem som skal få voldsomt mye mer.»

 3. Les også

  Mímir Kristjánsson 23. oktober: «Neste gang Solveig Horne dummer seg ut på Twitter, bør vi telle til ti»

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Regjeringen bandt seg til masten før budsjettforhandlingene

 2. POLITIKK

  Her er 11 saker Regjeringen kan få problemer med å få gjennom

 3. NORGE

  Stortinget kan ta omkamp om Heimevernet

 4. MENINGER

  Hvorfor konkluderer Høyre og Frp om Politihøgskolen før utredningen er klar?

 5. POLITIKK

  Sanner: – Støres plan A er å være KrFs plan C

 6. KULTUR

  Mediemangfoldsutvalget og Knut Olav Åmås får kritikk for å være «politisk urealistiske»