Meninger

OK da, gratulerer!

 • Anne Nyeggen

Richard Hudsons <i>Marilyn</i> er visstnok inspirert av Marilyn Monroes "frodige femininitet", som det står på Ekebergparkens nettsider. Foto: Per Kristian Bjørkeng

Jeg legger meg flat: Ekebergparken er blitt veldig fin.

Gratulerer til Christian Ringnes og alle dere andre som har bidratt!

Etter mye kamp og lange diskusjoner er Ekeberg skulptur— og kulturminnepark åpnet. Jeg har selv vært en av motstanderne av parken, på tvers av mine partikollegers syn. Mest fordi jeg ikke har skjønt hvorfor Oslos siste sentrumsnære byskog skulle bli slukt opp av parkopparbeidelse og skulpturer til «kvinnens pris». Hvorfor ikke heller forskjønne steder som trenger det? Nordstrand Arbeiderparti ba også i sin tid om en mer nedtonet utbygging enn det som var planlagt. Den er i tråd med hvordan parken fremstår i dag, på nær noen punkter.

Skogsparken, som jeg liker å kalle den, er blitt veldig fin. Stiene er flott opparbeidet, lyssettingen smakfull, skogen nennsomt ryddet og de utrolig vakre furutrærne kommer til sin rett. Skulpturene dukker opp, spennende og vakre, hvor du minst venter det.

Anne Nyeggen Foto: privat

Men vi vet, dette er bare en begynnelse, så jeg ber: Ta vare på skogen i fortsettelsen også. La videre sti-opparbeidelse være — det er nok stier nå. La villniset dere så gledelig har beholdt, være i fred også i de neste årene. Forsett å dempe det svulstige og lett fornærmende temaet «hyllesten til kvinnen». Svenske Dagens nyheters karakteristikk av parken som «pinsamt sexistig» er langt fra riktig, men den kan fort bli det. Det balanseres på stram line her. Så vil jeg anbefale Christian Ringes å droppe økenavnene han har gitt sine to toaletter. Det er så begredelig respektløst overfor engasjerte, saklige motstandere. Som han jo også har takket og innrømmet har gjort resultatet bedre. Det er jeg enig i! Marianne Sunde har fått penger av Fritt Ord for å skrive bok om prosessen frem til parkens tilblivelse. Alle slike prosesser, med offentlige og private interesser i skjønn forening, har godt av å bli gransket. Hvis Ringnes mener han har rent mel i posen, er det jo bare å ønske boken velkommen sammen med oss andre.Helt til slutt: Jeg er veldig glad for at Kate Moss-skulpturen ikke kommer til parken, men kunne dere kanskje flytte den inn et sted hvor folk kan besøke den hvis de vil, men slik at vi andre slipper, som ikke vil? Jeg er ikke prippen, men jeg skvetter så hver gang jeg får mast skrittet til Kate opp i synet. Tror mange er enig med meg der.

 1. Les også

  «Oslos befolkning er heldige»

 2. Les også

  Skulpturene på Ekeberg: Et Vigelands-anlegg for vår tid

 3. Les også

  Bli med på skulp<span style="color:#01DF3A;">tur</span>

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Skulpturene på Ekeberg: Et Vigelands-anlegg for vår tid

 2. KULTUR
  Publisert:

  Christian Ringnes nedjusterer i Ekebergparken: – Det kunne ikke fortsette

 3. KULTUR
  Publisert:

  Christian Ringnes gir skulptur til 22 mill. til Svolvær

 4. KULTUR
  Publisert:

  Ny skulptur i Ekebergparken: – Jeg tror det vil bli et landemerke i Oslo

 5. OSLO
  Publisert:

  Skapte spetakkel på Wall Street - nå står «Fearless girl» på Karl Johan

 6. NORGE
  Publisert:

  Ringnes betaler for skulpturpark under vann