Meninger

Joacim Lund er med på å underbygge homofobi og transfobi i samfunnet

 • Veronica K. Berglyd Olsen

Veronica K. Berglyd Olsen mener Joacim Lund sparker nedover i sin kommentar i Aftenposten. Signe Dons

Veronica K. Berglyd Olsen reagerer på Aftenposten-kommentar.

Når Joacim Lund i Aftenposten nylig skriver om det å bli lurt når man kjøper matvarer, faller det ham merkelig nok naturlig å bruke transpersoner som eksempel. En venn av ham opplevde en gang å bli med «en heit dame» hjem fra byen, hvorpå han oppdaget at hun «egentlig er mann» og overreagerte på situasjonen på en komisk måte.

Hvorfor var det han som ble lurt?

Det later til at en del menn har et syn på sex som noe som bare eksisterer for deres skyld. Lund tar det som en selvfølge at det var mannen som ble lurt her, men hun hadde åpenbart også forventninger som ikke ble innfridd. Hvorfor var det han som ble lurt og ikke henne? Hennes opplevelse er visst uinteressant i denne historien.

Det handler bare om denne stakkars krenkede mannen.

Det finnes ganske mange årsaker til at to mennesker opplever at de ikke er seksuelt kompatible – det er ikke noe nytt. Det er helt legitimt å ha preferanser for kjønnsorganer, men passer man ikke sammen så gjør man ikke det – enkelt og greit.

Alle vet jo at det å ta med, eller bli med, noen hjem fra byen er et sjansespill.

I den grad noen har lurt noen i denne historien, så er det først og fremst Lunds venn som har lurt seg selv. Kanskje han burde opplyse om sine fobier neste gang?

Homo— og transpanikk kan ende med vold

Det andre, og litt mer alvorlige problemet i alt dette er at slike situasjoner altfor ofte ender i vold. Det kan være risikosport å være heterofil transkvinne.

Homopanikk og transpanikk brukes ofte som forsvar for bruk av vold, og et slikt forsvar møter altfor ofte forståelse blant folk.

Joacim Lunds bruk av en slik historie er med på å underbygge homofobi og transfobi i samfunnet. At «heite» kvinner generelt oppfattes som objekter med opplysningsplikt, vitner også om et problematisk kvinnesyn.

Denne måten å omtale transpersoners utfordringer i møte med et heteronormativt samfunn er så til de grader å sparke nedover, og hører ingen steder hjemme i en saklig og offentlig debatt om matvarer – av alle ting.

Les også:

 1. Les også

  - La 2015 bli kjønnets år

 2. Les også

  Hetero, homo, bi eller trans - dette er smart å vite om seksuell legning

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Vi må endre holdningene i samfunnet vårt mot skeive og transpersoner

 2. DEBATT

  Du begynner å få nok, Joacim Lund? Hvordan tror du vi føler oss? Vi har vært lei i generasjoner | Johanna Astridsdatter Bøyum

 3. DEBATT

  Vi må aldri unnskylde voldtekt, men ta ansvar. Og vi menn må ta et spesielt mannsvar | Luca Dalen Espseth

 4. MENINGER

  «Det er nok nå»

 5. OSLOBY

  Vestkantbadet legger seg flate etter diskriminering av transkvinne

 6. VERDEN

  Tyrkisk politi avfyrte gummikuler mot homoparade