Meninger

I et speil, langs en linje

  • Knut Olav Åmås
    kultur-, debatt- og forskningsredaktør
Absolutt samtidige i en gammeldags institusjon som kongehuset? Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på Skaugumfestivalen sist helg, med prinsessene Märtha Louise og Ingrid Alexandra.

I full offentlighet lever kongelige en ekstrem utgave av vårt eget liv. Fødsler og dødsfall, tragedier og trivialiteter blir en speiling og en forstørret utgave av vanlige liv.

Denne «groteske» varianten av hverdagseksistensen gir borgerne skrekkblandet fryd av både gjenkjennelse og kontrast, av godt og vondt.

Nyhetsbildet kan av og til gi et inntrykk av turbulens i de europeiske kongehusene, men monarkidebatten blir uansett ikke av mer enn flau vinds styrke. Den siste uken har vi hatt diskusjon om finansieringen av 40-årsfestivalen til kronprins Haakon og kjolegavene til kronprinsesse Mette-Marit. Mandag kveld fikk britene en ny prins som en gang skal bli konge.

Knut Olav Åmås, kultur- og debattredaktør i Aftenposten.

De lange linjeneTo europeiske monarker har abdisert de siste månedene. En dronning som ikke ser ut til å ha planer om det samme, er Storbritannias Elizabeth 2. Hun har vært statsoverhode i mer enn 60 år, og anskueliggjør et av de viktigste trekk ved monarkiet i dag: De veldig lange linjene.

Da Elizabeth besteg tronen, var Storbritannia fortsatt et imperium der solen aldri gikk ned. 87 år gammel har hun nå tre tronfølgere i live samtidig med seg selv. Noe tilsvarende har ikke skjedd siden dronning Victorias tid. Slik legemliggjør de kongelige betydelige deler av et lands historie.

Ser 50 år fremover

Det gjør faktisk også to av Europas mest moderne kongelige, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. De har et femtiårsperspektiv på sin gjerning. Sånt er høyst uvanlig i et hypermoderne og mobilt samfunn der de fleste skifter jobb med få års mellomrom.

Derfor har kontinuiteten en verdi i seg selv. Seigheten og utholdenheten som ligger i selve institusjonen kan føre til klokskap, men også det motsatte: Man faller for fristelsen til å bli absolutt samtidig på uheldige måter. Det synes jeg er tilfelle med de ugjennomsiktige forholdene rundt kronprinsessens sponsede kjoler. Også av kongehuset må det norske samfunnet kreve ryddige forhold.Kronprinsparet blir hyppig kritisert for å omgi seg med for mange kjendiser. Senest i går hadde VG to sider med et kjempefoto fra Skaugum-festivalen sist helg: "Her er kronprinsparets kjendis-nettverk". Men de fleste personene på bildet var ikke mer kjente enn at VG slett ikke hadde funnet ut hvem de er.

Les også

&laquo;Mette-Marit har <span style="font-size:95%">snytt republikanerne&raquo;</span>

Kretsen rundt kongefamilien har alltid vært eksklusiv – det er bare det at Astrup og Løvenskiold i dag er supplert med Bård Tufte Johansen og Erling Kagge. Kronprinsparet har gått lenger enn noen forgjengere i å invitere nye og mindre privilegerte personer inn på både slott og Skaugum fra tid til annen. Sosialt spennende blir det først når de blir integrert i vennekretsen, når miljøer virkelig blander seg med hverandre. Det gjør de nok sjelden i dag.

Gode samfunn

Kronprins Haakon hadde et godt poeng da han i det interessante 40-årsintervjuet med NRKs Hans Olav Brenner lørdag sa at noen av de mest velfungerende samfunn i verden faktisk er monarkier.

Les også

Kongehusets adm.dir.

Kronprinsparet har strukket og utvidet sin rolle de siste årene og gitt den et både etisk, sosialt og humanistisk alvor som jeg har respekt for. Jeg var til stede på åpningen av Fontenehuset Øst på Tøyensenteret i Oslo for en tid siden, med Mette-Marit som æresgjest. Huset er for folk som sliter psykisk og hjelper hverandre tilbake til arbeidslivet. Det var tydelig å se hvor energigivende det er rett og slett å bli sett , enten det er av en ordfører eller en kronprinsesse.

Symboler har virkninger

Alt dette er jo bare symbolske gester, innvender noen. Ja, statsoverhoder og familiene deres har en symbolsk funksjon. Og symboler er viktige, de påvirker.

Noen mener at kronprinsparet er i ferd med å bli for "politisk". Men det blir så politisk som Regjeringen ønsker. Det er mot Regjeringen kritikken må rettes, mot politikerne skytset må settes inn når kronprinsen besøker våpenfabrikanten Lockheed Martin. Slike besøk er godt integrert i norsk politikk, så det er den som i tilfelle må kritiseres og endres.Kronprinsparet lykkes godt i ikke å uttrykke egne meninger altfor direkte. Det er litt av en balansegang i et samfunn som krever meninger av alle hele tiden, som kronprinsesse Mette-Marit var inne på i jubileumsintervjuet med NRK.

Kontraster som skurrer

Det er begrenset hva de kan si . Jeg tror deres viktigste innflytelse snarere er hva de gjør . Virkningene av det idealistiske som kronprinsparet prioriterer står i veldig stor fare hvis de prøver å forene et for ekstremt forbruksmønster med sosial og humanitær innsats. Da skurrer det stygt.

Les også

<span style="font-size:85%">Kong Harald: Nesten alt for Norge </span>

Mens jeg sitter og ser på nyhetene sent mandag kveld kommer først saken om den nyfødte britiske prinsen, så en reportasje fra pave Frans’ besøk i Brasil. Han blir kjørt rundt i en enkel liten bil. Det er mye å lære av hans konsekvent enkle stil.Iallfall hvis det norske og andre kongehus ønsker å fortsette å strekke noen veldig lange linjer av gjenkjennelighet og kontrast gjennom borgeres liv.

Det viser også sist ukes norske 40-årsdag og denne ukes britiske prinsefødsel – i verdens mest moderne og verdens mest gammeldagse monarki. De europeiske monarkiene lever fordi de er så fortryllende foreldet.

Det norske kongehuset er i tillegg absolutt samtidig.