Meninger

Norge bør gi Snowden asyl

 • Pål Antonsen

Snowden står i fare for å bli utsatt for behandling som strider mot torturkonvensjoner, og bør bli gitt asyl i Norge, mener innleggsforfatteren. NTB Scanpix

Vi er forpliktet til å beskytte individer når deres menneskerettigheter står i fare.

Aftenposten (2.7.13) melder at Edward Snowden har søkt om asyl i Norge, og at dette er blir nektet av Utlendingsdirektoratet (UDI) på formelt grunnlag. Politikere og organisasjoner med interesse for menneskerettigheter bør gjenoppta saken.

Norge er forpliktet til å beskytte individer når deres menneskerettigheter står i fare. Dette betyr, blant annet, at vi skal beskytte dem som risikerer forfølgelse, tortur eller nedverdigende behandling. At Snowden står i fare for en slik behandling er meget sannsynlig.

Det kom fram da vi bevitnet måten USA valgte å behandle Bradley Manning. The Guardian (12.3.12) informerte om en FN-rapport som konkluderer med at Manning har blitt utsatt for behandling som strider imot konvensjoner angående tortur.

Inndratt pass

Det tok ikke lang tid før statssekretær Pål Lønseth (Ap) for Justisdepartementet fortalte NRK (2.7.13) at man ikke kan søke om asyl fra utlandet. Derfor har UDI avslått søknaden. Dette er dessverre en linje som flere andre land har lagt seg på.

Det er heller ikke korrekt, forteller advokat Arild Humlen til Aftenposten (2.7.13). Det er derfor mulig å behandle søknaden, og UDIs avgjørelse bør omgjøres. Det er en videre god grunn for at vi bør gi spesiell dispensasjon til Snowden.

Det kommer fram i en uttalelse Snowden har gitt til Wikileaks (1.7.13) at USA har inndratt passet hans. Det er dermed ikke mulig for Snowden faktisk å reise til Norge. Avgjørelsen er bare en feig måte å nekte ham asyl uten å måtte ta ansvar for valget.

Nærmeste allierte

Alt dette kommer etter at at den tyske avisen Der Spiegel rapporterte om at USA har overvåket europeiske diplomater og kontorer. Lønseth forteller til Klassekampen (2.7.13) at overvåkning av ambassader er «opplagt ikke noe en skal finne seg i», selv om han deretter kaller USA for «vår nærmeste allierte».

Ironien er at Snowden er personen som ga oss informasjonen om USAs spionvirksomhet. Åpenbart kan Europa fortsatt finne seg i mye, som å sende personen som varslet oss om spionering tilbake til dem som spionerer på oss – Lønseths nærmeste allierte.

Avisene lekker videre

Forsker Henrik Thune ved NUPI forteller Aftenposten (2.7.13) at Norge ikke kan leve med å innvilge Snowden asyl, «dersom Snowden kom hit og fortsatte med lekkasjene sine». Denne bekymringen ser ut til å bortfalle, i følge Glenn Greenwald, journalisten fra The Guardian som Snowden kontaktet.

På sin Twitter-konto (1.7.13) og via sitater fra The Huffington Post (1.7.13) blir det gjort klart at Snowden har gitt over informasjonen til et par aviser. Det er dermed avisene, og ikke Snowden, som vil fortsette lekkasjene.

Det eneste moralske «dilemmaet» jeg kan se her er at hvis vi gir Snowden asyl setter vi en farlig presedens. Nemlig at hvis vi gjør det riktige denne gangen, så må vi kanskje gjøre det annen gang også.

Relevante artikler

 1. NORGE

  UDI: – Er blitt mer nyanserte, ikke strengere

 2. KOMMENTAR

  Julian Assange: Helt eller skurk?

 3. DEBATT

  Assanges publisering av krigens sanne ansikt er sakens kjerne

 4. VERDEN

  Chelsea Manning klar for første dag som fri kvinne

 5. VERDEN

  Norske asylmyndigheter trodde ikke på Gülizer Tasdemir. Nå er hun dømt til 12 års fengsel i Tyrkia.

 6. DEBATT

  Afghanere forteller at asylintervjuet føles som et avhør