Meninger

Medierevisjonen: Tåkefyrste-tåkeleggerne Aftenposten

  • Gjermund Stenberg Eriksen
Argumentasjonsevnen og språkføringen til Jonas Gahr Støre er ett av hans sterkeste kort, skriver Gjermund Stenberg Eriksen.

Hvorfor tåkelegger Aftenposten hvordan de selv har bidratt til å spre tåkefyrstepåstandene om Jonas Gahr Støre?

Medierevisjonen er en ny, snart fast spalte for mediekritikk. Spaltister er Anki Gerhardsen, Gjermund Stenberg Eriksen og Jan Arild Snoen, i tillegg til en fjerde person vi foreløpig ikke vet hvem er. (Vet du? Send meg gjerne tips: erik.tornes@aftenposten.no )

Gjermund Stenberg Eriksen (født 1973), er mest kjent som serieskaper og manusforfatter av blant annet journalist-thrilleren Mammon 1 og 2. Han er utdannet humanist med vekt på retorikk, kultur og språk. I sine ti år i reklamebransjen jobbet han med en rekke norske bedrifter og merkevarer, deriblant også med inntrykket til flere norske mediebedrifter og hvordan de kan få flere og mer lojale lesere og seere.

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen gikk forrige uke grundig igjennom andres bruk av begrepet «tåkefyrste» («En tåkefyrste vinner ikke valg», 11. februar). Jeg synes hun glatt overser hvordan hun og Aftenposten selv har bidratt til å befeste en god gammeldags klistrelapp, som vi i min verden kaller negative narrativer . Legitimeringen Aftenposten har bidratt med begynte minst ett år før Eilertsen brått påberoper seg både falkeblikk og objektiv avstand.

Gjermund Stenberg Eriksen.

Tåkefyrste-spredningen det siste året har irritert meg mer enn mye annet. At politiske motstandere bruker karakteristikker er en del av spillet, men at kommentatorstanden så raskt gir det legitimitet, er problematisk. De skal skille skitt fra kanel for oss velgere.Og Eilertsen & Co har gledet seg over at her hadde de et ord som fungerte godt for den irriterende følelsen både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg kan gi enhver oppegående, velutdannet person: Ubehaget av å høre noen snakke som kanskje vet mer enn oss, og som har behov for å nyansere mer enn å forenkle. Eilertsen sier at slikt kun fungerer hvis det har en snev av sannhet, men jeg mener det er den rette dosen gift som trengs. Og gift og sannhet er to ulike ting.

Ett år med tåkeprat

Mitt møte med tåkefyrstebegrepet var særlig gjennom Aftenpostens 2 mot 1-intervju (Harald Stanghelle og Trine Eilertsen mot Jonas Gahr Støre) og i grom-podkasten Aftenpodden . Ordet legges som premiss i spørsmål, og det harseleres med av redaktørkollega Sarah Sørheim. Om igjen og om igjen. Samtidig som det sprer seg og gjentas gjennom året en rekke andre steder også, men Aftenposten er helt klart en del av spredningen.

Timing is everything

Hvorfor kom det? Støre skal lede sitt første landsmøte. Han må la politikken vokse fra grasrota og unngå å konkludere. Når Ap skal tenke sammen, tar det tid og han måtte la partiet jobbe. Han som hele tiden snakker om hvordan ting kan løses, måtte si at løsningen var under utvikling. Perfekt tid å komme i gang på. Og Aftenposten var med og leverte.

Retorikk på høyt nivå

Kunsten å svekke en motstander er å hekte dem på et narrativ som vi som publikum og pressen ikke klarer å holde oss unna. Fortellinger og narrativer har det til felles at det skaper tankebaner. Et negativt narrativ som tåkefyrste har så god effekt fordi det parkerer avsenderen som rasjonell aktør. Noe jeg finner det vanskelig at kommentatorstanden trenger å bidra til – dersom aktøren faktisk er rasjonell.

Det er to måter å få det til å svinge. Enten så blåser du opp svakheten og gruffet folk føler, eller så angriper du der personen er sterkest. Tåkefyrste er sistnevnte. Argumentasjonsevnen og språkføringen til Støre er ett av hans sterkeste kort.

La oss håpe at Aftenposten ikke publiserer en intern måling fra First House om Erna Solbergs lederkvaliteter.

Som alt annet som føles godt, men er usunt i store mengder, er amerikanerne flinkest. Donald Trump parkerte Jeb Bush med «low energy» og dundrer på Ted Cruz som «nasty», og tok ansiktstrekkene til Carly Fiorina. Hillary Clinton er «untrustworthy», Obama er «professor» og «just-giving-speeches». Alt dette er basert på gift fordekt som sannhet.

Og kronen på verket

Dette ble ikke skikkelig flaut før Aftenposten publiserte et PR-byrås egen internavstemming som feiret Støre som en av de dårligste til å kommunisere. Tåkefyrstekåring fra et PR-byrå som et raskt Google-søk ville ha vist har et godt øye til Høyre. Geelmuyden Kiese har jobbet for Høyre for mange år siden, og har tidligere Høyre-folk som partnere.

Det er ikke bare Støre dette gjøres mot. Det er like ille når venstresiden forsøker seg med «dårlig leder» om Erna Solberg, bare fordi fire ulike politiske partier ikke er enig i ett og alt.

La oss håpe at Aftenposten ikke publiserer en intern måling fra First House om Erna Solbergs lederkvaliteter.

  • Se hvordan det gikk da Jonas Gahr Støre ble intervjuet i programmet «2 mot 1»:

Les også: Støre om tåkefyrste-strategien:

Les også

- Jeg tenker i mitt i indre at det er uttrykk for svakhet og usikkerhet

Trine Eilertsen:

Les også

  1. En tåkefyrste vinner ikke valg

  2. Høyre og Frps plan: Skal stemple Ap som vingle-parti og Støre som tåkefyrste

  3. Liker ikke spørsmål om han er tåkefyrste