Muhammed-krøll i EU

–HJELP! Danmarks justisminister bønnfaller EU-kommisjonen. Profeten Muhammeds etter-kommere vurderer å gå til britisk rett for å få dømt danske aviser som har trykket karikaturer.

FORVIKLINGENE er omfattende og uoversiktlige, men likevel juridisk, politisk og religiøst spennende i det ferskeste kapittel av Muhammed-thrilleren.

Justisminister Lars Barfoed frykter at danske aviser skal bli dømt i London for ytringer som er lovlige ifølge dansk rettspraksis. Derfor gjør han noe svært uvanlig: På vegne av den danske regjeringen ber han EU-kommisjonen se om det er mulig å hindre at Muhammed-tegningene overhode blir tema for britisk rett.

Injurieturisme.

Problemet for danskene er EU-regelen om at medlemslandene må godta hverandres dommer i sivile og handelsrettslige saker. Muhammeds etterfølgere kan gå til en britisk domstol fordi tegningene har vært tilgjengelig via internett der.

Det er ikke tilfeldig at danskene frykter sak på øyriket, fordi praksis i britisk rett har vært gunstig for dem som går til injuriesak der. London har et solid rykte som mål også for injurieturisme.

I 2008 måtte EkstraBladet betale et millionbeløp for å ha offentliggjort opplysninger om en islandsk bank som avisen ikke ville ha blitt dømt for i dansk rett. Avisen hadde ikke råd til å anke.

  1. september 2005 trykket Jyllands-Posten tolv karikaturer av profeten Muhammed. Avisens egen Kurt Westergaard laget den mest omdiskuterte tegningen, og han har levd med trusler om drap, avsløringer av drapsplaner mot ham og direkte angrep.

Selvmordsbombere.

I kjølvannet av trykking av karikaturene, har det fulgt voldsomme demonstrasjoner hvor bl.a. danske flagg er blitt brent og danske ambassader angrepet.

Sommeren 2008 ble flere drept av selvmordsbomber i bil utenfor ambassaden i Islamabad. Danske næringsinteresser har lidd i mange muslimske land. Blant konsekvensene har også vært oppsigelser i danske eksportbedrifter.

For hvert nytt anslag mot Westergaards sikkerhet har imidlertid stadig nye danske aviser offentliggjort karikaturen både i solidaritet med ham og i protest mot det de har oppfattet som trussel mot ytringsfriheten.

Forlik.

Et vendepunkt kom 26. februar i år. Da inngikk danske Politiken et forlik og beklaget at den hadde støtt muslimer ved å trykke Muhammed-karikaturene. Den saudiarabiske advokaten Faisal Yamani har varslet at han vil følge opp kampen mot de mange danske avisene som ikke fulgte Politiken. Fristelsen er stor for å anlegge mediefokusert injuriesøksmål i London. Selv om britene ikke er særlig opptatt av saken, kan en rettssak skape nytt raseri i muslimske land.

Men å tro at Brussel-pekefinger mot London skal virke, få måneder før et britisk valg, er som å tro på julenissen.