Meninger

Kroppsmot?

Helle Vaaglands bildestunt kan i det minste få flere jenter til å le av skjønnhetstyrranniet. Det er det mange som trenger akkurat nå.

NRK-profil Helle Vaagland postet torsdag kveld et undertøysbilde av seg selv på twitter. VG kjørte Vaagland-bilde rett inn på fredagens forside. Det var neppe for å støtte kampen for å vise frem naturlige kvinnekropper.

Kropp selger

Mediene vil alltid utnytte en halvnaken kvinnekropp. Selv om både journalister og redaktører hyller stuntet, var det neppe idealistiske vurderinger som gjorde at bildet havnet på forsiden.

Kvinnekroppen selger igjen, men denne gangen er det en uretusjert, naturlig kropp vi får se. "Herlig! Befriende! Burelesk! Politisk!" var blant twittermeldingene.

Stuntet hylles

Vaagland applauderes for stuntet som var en reaksjon på den nye bølgen av sexy Twitter-bilder.

Takk Helle, dette var forfriskende, naturlig og morsomt, skriver en av Aftenposten-leserne.

Reaksjonene på bildestuntet har vært sterke — ifølge Vaagland selv overveldende positive. ”Jeg ble hyllet i NRK i dag”, uttaler hun til VG.På twitter fremstilles hun som en som endelig tør å vise hvordan kvinner egentlig ser ut. Vaaglands eksperiment et godt forsøk på å motvirke den syke trenden, og ikke minst er det befriende at hun gjør det med humor.

Derfor er det trist når VG har kjører avstemningen: ”Hvilket bilde liker du best? Aulie, Vaagland eller Moore?". Da er vi like langt. Skjønnhetskonkurransen i gang. Igjen!

Konkurranse

Det er ikke vanskelig å forstå lettelsen mange kjenner når de ser slike sjeldne, naturlige bilder. For Vaagland har så skremmende rett når hun sier at normale kvinnekropper stort sett er sensurert bort i norske medier. Det vi blir servert er sylslanke, pene jenter. Når til og med fotomodeller, filmstjerner og andre «glansbilder» står fram og forteller om sine mange komplekser, innser vi at skjønnhetskonkurransen ikke har noen vinnere.

Selv om de fleste av oss ikke sprøyter brystene fulle med silikon eller tar opp lån for fettsuging, er få av oss upåvirket av skjønnhetstyranniet. Til tross for at vi er ganske fornøyde med oss selv, kan vi kjenne det snikende ubehaget når bikinisesongen nærmer seg. Holder vi mål, bokstavelig talt?

Vi trenger at flere jenter kupper offentligheten med vanlige kropper. Vaalands stunt er en sunn og morsom motreaksjon mot det syke kvinneidealet. Kan det smitte videre til flere?

Kroppsmot

Er det virkelig ”sannheten om kvinnekroppen” Vaagland viser oss? har noen spurt idag. Flere har kritisert henne for å opptre hyklersk, siden hun selv skiller seg så lite fra skjønnhetsidealet.

En kvinne i California er muligens enda modigere. Hun startet siden theshapeofamother.com der kvinner over hele sendt inn naturlige bilder av seg selv uten retusjering.

Kanskje kan sider som dette, og Vaaglands avkledningsstunt, inspirere jenter til å være fornøyd med sine vanlige kropper?

Det er mange måter å kuppe den hysteriske skjønnhetskonkurransen på. Alle trenger ikke å kle av seg og vise kroppen sin for å være frigjorte. Men det er unektelig tøft at noen tør.

I det minste kan det få flere jenter til å le litt av skjønnhetstyrranniet. Og det er det mange som trenger akkurat nå.