MGP-finale på lørdag: Folket har (ikke) alltid rett

Staysman & Lazz - som kan vinne årets MGP.

Brød eller sirkus? I år er faren for at Melodi Grand Prix ender i tull større enn på lenge.

Å ha med den ene tullelåten blant de andre seriøse, sånn for showets skyld, er blitt et fast innslag blant låtene i den norske Melodi Grand Prix-historien. Som regel ender denne som tre minutter lang kuriosa som skaper hysteri på Twitter, uten å vinne, og alle er fornøyd.

Ikke minst NRK selv, som skal forsvare låten videre i den internasjonale finalen i Eurovision noen måneder senere.

Men blant folk som følger MGP tett, og tar denne konkurransen på alvor, ligger frykten der ulmende. For ett år må fjaset vinne frem, eller? Sånn kan eller vil det gå når alt overlates til seernes stemmeaktivitet noen timer en lørdagskveld.

Og folket har som kjent (ikke) alltid rett.

Bare pinlig plumpt

Forstå meg rett her, før jeg virker i overkant snobbete på MGPs vegne. Husk at konkurransen arrangeres for 54. gang i Norge i år, og for 60. gang internasjonalt. Hadde den ikke budt på solide doser med god og tidvis mindre god underholdning, ville konseptet havnet på TV-historiens skraphaug for mange år siden.

Vi ønsker alle å bli underholdt, og takk skaperverket for at en artist som Jahn Teigen i sin tid ønsket å være med i MGP.

Poenget er at en del av oss ikke kan utstå pinlig plump humor forkledd som underholdning, og det er der årets akk så populære deltagere Staysman & Lazz kommer inn i bildet.

Jeg vet ikke om det er riktig av meg å reklamere for den, men ta en titt på gjengens video til låten «En godt stekt pizza», og kjenn på følelsen. Du finner link sånn passe godt gjemt inne på statskanalens egne MGP-nettsider.

De seriøse vinner

Fjas eller ikke, MGP-historien jobber uansett imot såkalte «partylåter». Listen over vinnerne de siste årene viser at det nesten uten unntak er de gjennomført solide og seriøse låtene som ender på topp. Noe som selvfølgelig kler utgangspunktet «låtskriverkonkurranse».

Enda tydeligere blir viktigheten av dette om man ser forbi lørdagens finale i Oslo Spektrum, og mot den internasjonale finaleuken i Wien i slutten av mai.

Sist gang noe komplett tullete vant internasjonalt, var med de finske karnevalsrockerne Lordi. Det var intet annet i musikkens verden i 2006 som tilsa at tam hardrock var det mest populære akkurat da, men det smakløse dykket i rekvisittlageret vant frem.

I år stiller for øvrig finnene med et rockekvartett som alle har forskjellige funksjonshemninger, men det handler mer om et menneskelig statement enn underholdning.

Som denne dragartisten med skjegg som vant for Østerrike i fjor, med andre ord. Låten og opptredenen som ikke overraskende bød på både brød og sirkus.