Ikke hør på Tony Blair! | Harald Stanghelle

Tony Blair vil gå til krig igjen. Han er den siste vi bør lytte til.

Denne uken har Tony Blair igjen vist seg frem i det britiske nyhetsbildet. Under et treff med ham i Methodist Central Hall i Westminster ivrer han for å sende vestlige bakkestyrker for å stoppe IS. Ta dem før de tar oss, er tankegangen bak.

Samtidig med denne krigshissingen kommer de første lekkasjene fra Chilcot-rapporten. Den skal legges frem 6. juli og er den altomfattende granskningen av Tony Blairs Irak-eventyr. Rapporten fra Sir John Chilcot - som visstnok skal være på en million ord - skulle vært ferdig i 2011. Nå kommer den, altså. Fem år forsinket.

Nytt oppgjør

Det betyr et nytt oppgjør med britenes avgjørende rolle i det største amerikanske feilgrepet siden Vietnam-krigen. Lekkasjer i den seriøse storavisen Sunday Times kan fortelle at rapporten vil komme med en "absolutt brutal" dom over Tony Blair og hans nærmeste menn. Den like seriøse The Daily Telegraphs kilder hevder den vil være være til alvorlig skade for Blairs rykte.

Så skriver da også avisen at så mange som 500 000 mennesker er døde som en konsekvens av den amerikansk-britiske invasjonen for 13 år siden.

Under opptrappingen til den spilte Blair rollen som karismatisk bløffmaker med "bevis" for at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Britenes statsminister pyntet på etterretningsrapporter for at de skulle vise en falsk virkelighet som legitimerte krigsplanene. Og han trakk britiene inn i en krig som fikk fatale konsekvenser av historiske dimensjoner.

Nå spekuleres det i om Chilcot-rapporten også vil vise at Tony Blair førte Parlamentet bak lyset ved å ha forpliktet seg til denne katastrofale krigen flere måneder før de folkevalgte gav sin tilslutning. Og dagens Labour-leder James Corbyn uttaler seg som om at han ikke er fremmed for å kreve sin forgjenger i partilederstolen tiltalt for krigsforbrytelser.

Slår tilbake

Tony Blair på sin side gjør det han er best til: Å slå tilbake.

Riktignok må selv han erkjenne at det ble gjort feil. Han snakker imidlertid mest om dagens IS-trussel. Eller om James Corbyns manglende evne til å vinne valg, selv om han mot Blairs kjempende vilje erobret Labour.

Men suksessen til outsidere som Corbyn og Donald Trump har gjort selv Blair en smule forvirret: "Jeg trodde jeg var ganske god på politikk, men så ser jeg på dagens situasjon og er ikke sikker på at jeg forstår den."

Det er en ironisk pussighet at Blairs egen stiftelse har arbeidet for stabile samfunn som et av sine mål. For med sin Irak-krig har ingen annen europeer et større personlig ansvar for dagens kaos enn nettopp ham. Da er det et underlig paradoks at nettopp Blair er den som nå oppfordrer til en ny bakkekrig.

Det hjelper ikke stort på troverdigheten bak krigsappellen at han tirsdag forsikret sine tilhørere i Methodist Central Hall:

"For å være ærlig, min forståelse av Midtøsten er mye dypere i dag enn den var da jeg var statsminister."

Ikke det spor rart at undertittelen på en rykende fersk Blair-biografi er «Maktens tragedie».

harald.stanghelle@aftenposten.no

Les mer: