Meninger

- Ungdom er ikke bortskjemt

  • Liv Skotheim
Jeg opplever uhøflige frekkaser i alle aldre. Men det får meg ikke til å generalisere , svarte Hjermann i nettpraten.

Barneombud Reidar Hjermann mener debatten om «bortskjemt ungdom» bunner i en stygg generalisering.

Les også:

Aftenposten.no inviterte onsdag Barneombud Reidar Hjermann til et nettmøte med Aftenpostens leserne om norsk ungdom. Han mener beskyldningene mot norsk ungdom som bortskjemte og uhøflige er sterkt overdrevet, og at det kun er ungdom som kan bli utsatt for en slik kampanje.

— Ungdom er eneste gruppe man tør å henge ut på generelt grunnlag, skrev Reidar Hjermann i nettpraten.

Mangler respekt

Aftenposten har i en artikkelserie beskrevet hvordan påfallende mange som jobber tett på norsk ungdom, reagerer på oppførselen deres.

Lørdag ble det kjent at mange fagfolk mener norsk ungdom er bortskjemt.

Dagen etter skrev Aftenposten om politiførstebetjent Berit Michelet som mener at ungdommen er overstimulert og mangler respekt,

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen uttalte at hun er redd oljeformuen er en sovepute for mange i dagens ungdomsgenerasjon.

Kristin Halvorsen

Utspillene vekket sterkt engasjement blant leserne, og debatten har denne uken pågått i flere medier og debattfora.

Generalisering

Hjermann understreket det finnes bortskjemte mennesker i alle aldersgrupper:

— Ungdom er ikke mer bortskjemt enn voksne. Men som nordmenn er vi bortskjemte fordi vi lever i et rikt demokrati. Jeg opplever uhøflige frekkaser i alle aldre. Men det får meg ikke til å generalisere og si at alle mennesker er uhøflige, kravstore og late, svarte han innsenderen.

Barneombudet råder folk til å bruke mer tid sammen med ungdom før de uttaler seg.

— De voksne som syter burde ta seg tid til å være sammen med de unge, så ser de hva som bor i dem, skrev Reidar Hjermann i nettpraten.

Michelet svarer i morgen

I morgen deltar politiførstebetjent Berit Michelet i nettprat fra klokken 14. Hun har i flere år arbeidet med unge i Bærum, hun mener unge har for mange rettigheter som virker mot sin hensikt.

  • Nesten alle innleggene her på Aftenpostens debatt har handlet om hvor mye som bor i ungdommene vi har i dag. Det gjør meg glad og optimistisk
Berit Michelet

Michelet

Les også

- Glad for debatten

at hun er svært glad for

Les også

Leserne om «divagenerasjonen»: - Sett foten ned

som har kommet i kjølvannet av hennes

Les også

–Barn har for mange rettigheter

om at barn og unge har for mange rettigheter.

— Jeg har undret meg flere ganger over hvor mange vinklinger denne debatten kunne få, men det er viktig å understreke at mitt budskap ikke er at ungdommen er dovne og late – jeg kjenner mange oppegående ungdommer. Det jeg stiller spørsmålstegn ved, er om det er til barnas beste at de har så mange valgmuligheter,