Meninger

Stewart forstyrrer den offentlige ro

 • Torstein Hvattum
  Kommentator

Jon Stewart er flere år kåret som en av USAs mest innflytelsesrike personer Victoria Will

Han har satt en standard for den skarpe, politiske satiren. Vær så snill, ikke gjem deg, Jon Stewart.

Verden går ikke under. Den blir bare litt tammere, litt kjedeligere. Amerikanske politikere vil puste lettet ut, vel vitende om at Stewart snart takker for seg som det storkjeftede, skarpskodde midtpunktet i satiremagasinet The Daily Show .

More og provosere

Jon Stewart er hva amerikanerne omtaler som «Opinion Anchor». Gjennom snart 17 år har han hamret løs på politisk unnfallenhet, dobbeltmoral og svada. Humor og satire har hele tiden vært våpenet, men Stewart har villet mer enn å more og provosere. Han har sitt tydelige politiske ståsted. Han slår elegante, verbale slag fra grunnlinjen, med over— og underskru, som en uforutsigbar tennisspiller, mot mer eller mindre forberedte motstandere og samtalepartnere.

Det er ubehagelig, det er befriende. Alt avhengig av hvor du befinner det i det amerikanske samfunnet. Stewart harselerer med politikeres selvtilfredshet og manglende ideologiske forankring. Han avkler makten og dresser den opp i narrens tøy når det måtte være nødvendig. Slik blir han farlig for The Establishment, slik skaper han større forståelse blant folk flest for konsekvensene av dobbeltbunnen i det politiske spillet.

Slik viser han alle oss i den norske mediehverdag at vi trenger en aldri hvilende skarp satire. En uredd vokter som setter skapet på plass når det trengs. Vi trenger en TV-sendt politisk satire med en annen slagkraft enn harmløse Nytt på Nytt.

Journalistisk gjennomslagskraft

Jon Stewart er derfor en utfordring også for journalister. I et slags åndelig fellesskap med satirekollega Stephen Colbert har han de siste årene stilt den servile, politiske journalistikken til veggs. Amerikanske mediekommentatorer har gang etter gang fremholdt Stewarts og Colberts gjennomslagskraft. I en lederartikkel i Huffington Post for noen år siden påpekte Arianna Huffington at Stewarts tøffe spørsmål ville fått CNNs servile avskjedsintervju med Dick Cheney til å bli mer vesentlig og relevant.

Hun er ved kjernen av Jon Stewarts genialitet som formidler, observatør og trøbbelmaker. Stewart leder sine TV-show på andre premisser enn journalistikkens «news as usual». Mens den dannede journalisten står tålmodig med mikrofonen på pressekonferansen og lytter til politikerens innøvet formuleringer, bruker satirikere som Stewart og Colbert humoren som redskap til å penetrere politikernes profesjonelle skall.

Det sier sitt at Jon Stewart for seks år siden, av magasinet TIME, ble kårets til USAs mest troverdige nyhetsformidler.

Knuste Crossfire

Jeg har moret meg med innsatsen hans i debattprogrammet Crossfire for snart elleve år siden. I den opphetede samtalen med Crossfire s to programledere fyrte han av noen knusende salver mot kollegenes faglige standard. Det ble en ujevn kamp. Stewart tok et grundig oppgjør med lettbent, jattejournalistikk. Kritikken hadde slik slagkraft at programmet ikke lenge etter ble tatt av luften.

I gjensynet med Stewarts mange magiske TV-høydepunkt er det likevel intervjuet med Malala som gjør sterkest inntrykk. Samtalen i 2013 viste en annen side av den verbale mitraljøsen. Malala, som på det tidspunkt var nominert til Nobels fredspris, fortalte blant annet om hvordan hun reagerte på beskjeden om at Taliban hadde utlovet en dusør på hennes liv.

Jon Stewart svelget og tiet. Han lot gjesten uforstyrret føre ordet. Iblant er det påkrevet at programlederen holder kjeft.

Et bevegende øyeblikk.

Les også:

Les også

Politisk satire, en unorsk disiplin

Les også

Når humor blir blodig alvor

twitter:@torsteinhvattum

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Det slår aldri feil: Når Alec Baldwin tar på seg parykken, blir Trump rasende.

 2. VERDEN

  Trump utsetter utdeling av priser for «falske nyheter»

 3. A-MAGASINET

  – Ingen politiker er blitt utsatt for et lignende, vedvarende angrep

 4. KOMMENTAR

  «Han banet vei for den drøye politiske satiren. Men hvor ble det av etterfølgerne?»

 5. VERDEN

  Fox News-stjernen Tucker Carlson «for president» i 2024?

 6. DEBATT

  Valgkampen følger du best med ørene! | Gjermund Stenberg Eriksen