Meninger

Lord Laks

  • Knut Olav Åmås
    Knut Olav Åmås
    Skribent og direktør i Stiftelsen Fritt Ord

På TV. Britiske lakselorder i norske elver - kjent kulturhistorie både på Vestlandet og i Nord-Norge. De kom med store reisefølger og preget adskillige lokalsamfunn fra første del av 1800-tallet. Fremdeles finnes det noen få igjen av dem.

knut olav åmås.jpg

En slående kontrast åpner halvtimesdokumentaren hertugen i Altaelva på NRK1 søndag klokken 19.30: Hertugen av Roxburghes svære slott i Kelso i Skottland med elven Tweed rennende forbi — og så den arktiske Altaelva i Norge.

Fem generasjoner

For hertugen er det faktisk den norske elven som er den største attraksjonen. Fisket i familiens skotske lakseelv Tweed er nærmest for enkel oppvarming å regne, selv om også den er en helt utmerket lakseelv. De største og mest ettertraktede fiskene tar han imidlertid i Altaelva. Det har familien gjort i fem generasjoner, siden 1862.

Hele syv kilometer av Altaelva - «muligens verdens beste lakseelv», ifølge hertugen - disponerer han og hans følge hver sommer. De adelige sønnene gjør rede for både spenningen og det avslappende ved fluefisket på slepende overklasse-sosiolekter, samtidig som de kan fortelle om sjarmen ved å være ubarbert en uke, drikke whisky og «føle seg som skikkelige menn».

Eksklusivt

Jo, det er de siste restene av en ytterst eksklusiv form for turisme det fascinerende NRK-programmet viser frem. Men hertugen lever ikke bare i fortiden. Guy David Innes-Ker, som han heter, er kritisk til dagens norske lakseforvaltning, særlig bruken av garn i en del av laksefisket i sjøen i Finnmark.

Hans Børge Hartvigsen i NRK Troms og Finnmark har ansvar for både regi og kommentar.