Fravær av påskensinnhold

Ingeborg Moræus Hanssen mener NRK forsømmer sin rolle som statskanal i påsken.

Påsken. Påsken er en kristen høytid. Er det en statshemmelighet?

Det var NRK som provoserte meg. I ustoppelig selvannonsering om sitt TV-tilbud i påsken fikk vi tips om kommende kos og hygge, påskesnadder, vind og veldig vær og stødig underholdning — bredt og stort, noe for enhver.

Sentralt i kirkeåret

Bortsett fra total fravær av markering av påskens egentlige innhold - den kristne tradisjon - påsken som høytid, kirkeårets mest sentrale markering. Selv i statskanalen NRK forble det en statshemmelighet.

Fullstendig avkristnet

Påske i Norge er utfart, appelsin og Kvikklunsj i hytteveggen, lammestek og riktig rødvin på papp, skivær, føreforhold og en forunderlig kulturell tradisjon med kriminal-litteratur! I byen er det utepils for de voksne og iskrem for de små pluss båtpuss for far. Vi går mot lyset. Vi går tur i skog og mark. Vi koser oss til døde. Fra mediene får vi inntrykk av at landet er fullstendig avkristnet.

Det norske folk feirer veldig jul. Kulturlivet ikke minst, lever sitt juleliv allerede fra november med kirkekonserter av alle (ulike) slag. Enhver artist tilbyr CD-innspillinger og opptrer i flokk og følge landet rundt med hvor deilig jorden er og om den hellige stad.

Messer og konserter

Påsken blir markert - særlig før den stille uken inntrer, med storartede messer og pasjonskonserter. Jeg noterer med fryd at Domkirken og Trefoldighetskirken i Oslo ønsker kristenfolket velkommen med frittstående annonser på kultursidene i avisen. Gudstjenestene blir avholdt - skulle bare mangle - i de fleste kirker i velsignet tradisjon gjennom høytiden. Men opplysninger om hvor og hvem og hva som skjer, er tilbaketrengt i avisene sammen med konkursbegjæringer og kunngjøringer.

Den største høytidsdag

Første påskedag er kirkens største høytidsdag - større og viktigere og mer fundamental i den kristne lære og tradisjon enn det de fleste tror, nemlig julaften. Mozarts C-mollmesse burde klinge med kor og orkester i katedralen. Ole Paus burde utgi sin CD med påskesalmene som er vidunderlige. Vi skulle i tusentall sitte under kirkehvelvet og rungende juble "Påskemorgen slukker sorgen".

TV og radio

NRK burde sende klassiske filmer om påskedramaet. NRK burde helligholde hver påskehelligdag med overføring av gudstjeneste både sentralt på TV og radio. Vel, er vi multikulturelle og mangfoldige. Men fortsatt, til så lenge, er vi da et kristent folk. Også offisielt. Vi er ikke bare privatpraktiserende.