Meninger

Aftenposten mener: Barack Obamas besøk varsler en ny tid for Cuba

 • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.

88 år har gått siden en amerikansk president besøkte Cuba, men denne uken kom Barack Obama (t.h.). Her hilser han på Cubas president Raúl Castro. CARLOS BARRIA

Besøket på Cuba viste Barack Obama på sitt beste, men en episode illustrerer også hvorfor mange er kritiske til ham.

Det viktigste er at presidenten brøt USAs lange isfront mot den kommuniststyrte øyen like sør for Florida.

Så langt hans fullmakter rekker, har Obama myket opp de gamle sanksjonene – til glede for enkeltpersoner, næringsdrivende og etter hvert forhåpentlig også for alle som er opptatt av demokrati og menneskerettigheter.

Hva det siste angår, har årene med boikott uansett ikke virket. Kommunistpartiet beholder grepet, mens folket lever i relativ fattigdom. Regimet har til og med kunnet fraskrive seg ansvaret for fattigdommen ved å skylde på USAs boikott.

Obama valgte Gran Teatro de la Habana som arena for sin tale til det cubanske folket. Det var også her den forrige amerikanske presidenten som besøkte Cuba, Calvin Coolidge, talte i 1928.

I talen medga Obama at også USA har svakheter – rasisme, dødsstraff, for mye penger i politikken og mer – men han påpekte at frie medier, åpen debatt og frie valg gir mulighetene for korrigering. Slik er demokrati bedre enn diktatur.

På balkongen satt Cubas president Raúl Castro og så misfornøyd ut. For ham er den nye åpenheten et sjansespill. Han risikerer uro og krav om demokrati.

I USA protesterer mange eksilcubanere mot det de ser som ettergivenhet overfor diktaturet i sitt gamle hjemland. Også Det republikanske partiet protesterer. Republikanerne har flertall i begge kamre i Kongressen og blokkerer for oppheving av mange av sanksjonene.

Kritikerne fikk vann på møllen da Obama etter talen dro på en baseballkamp mellom et amerikansk klubblag og det cubanske landslaget. Dette var bare timer etter terroranslagene i Belgia. Mens Brussel telte sine døde, tok Obama «bølgen» sammen med Castro på stadion i Havanna.

Obama hadde riktignok brukt starten av talen i teateret på Brussel-tragedien. Han ville nok ikke at terroristene skulle få forpurre hans agenda. Likevel spørs det om han ikke burde ha valgt annerledes.

Besøket på Cuba vil uansett bli stående som en av de sentrale begivenhetene i Barack Obamas presidentskap. Det er heller ikke sikkert at tiden skrus tilbake selv om republikanerne skulle vinne presidentvalget: Donald Trump støtter Obamas Cuba-politikk.

Les mer om

 1. Cuba
 2. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Forholdet normaliseres: Nå kan amerikanerne kjøpe cubanske sigarer

 2. VERDEN

  Trump om Fidel Castros død: – Han var en brutal diktator

 3. VERDEN

  Castro med offentlig opptreden på 90-årsdagen

 4. VERDEN

  Cuba får president som ikke er en Castro for første gang på 69 år

 5. VERDEN

  I fjor feiret Obama og Castro et nytt og bedre forhold. I dag omgjorde Trump mye av forgjengerens Cuba-politikk

 6. KOMMENTAR

  Det republikanske partiet sover. Kan det vekkes?