Meninger

- Terroristene vant et slag i Paris. Men vi kan fremdeles avgjøre om de vinner krigen.

 • Trine Eilertsen
  Sjefredaktør

- Hele verdens øyne var rettet mot Paris i disse dagene, og terroristene vant dagsorden, skriver Trine Eilertsen. Bildet viser politiets aksjon mot gisseltageren i en kosherbutikk i Paris fredag. Uncredited

 • Vi skal aldri, aldri la terroristenes logikk snike seg inn hos oss, skriver polititisk redaktør i Aftenposten Trine Eilertsen.

Terroraksjonene i Paris endte akkurat så ille som fryktet. Terroristene lyktes i første runde. Men dagene og ukene som kommer avgjør om aksjonen ble suksessen de håpet på.

1. Terroristene ønsket oppmerksomhet.

Det lyktes de med, til gagns.

Hele verdens øyne var rettet mot Paris i disse dagene, og terroristene vant dagsorden. Dette vet alle medier, men det er umulig å velge bort en slik sak, en slik tragedie, selv om gjerningsmennene oppnår målet sitt. Hensynet til allmenhetens ekstreme behov for informasjon om det som skjer veier tyngre.

2. Terroristene ville hevne seg på tegnere og journalister som ytret budskap de ikke liker.

Det lyktes de med, i høy grad.

3. Terroristene ønsket martyrdøden, noe som gir en særlig status i miljøene de forholder seg til.

De slipper dessuten rettssak og avhør som vil prøve å avsløre flere terrorister.

Det lyktes de med.

4. Terroristene ønsker å styrke rekrutteringen til de destruktive organisasjonene og miljøene de er en del av.

Vi vet ikke om det lykkes.

Kanskje kan vi påvirke det. For rekrutteringen vil blant annet avhenge av reaksjonene fra flere aktører i dagene og ukene som kommer.

Bidrar terroren til økte motsetninger, lykkes terroristene. Her er logikken nøyaktig den samme som hos Utøya-terroristen.

Det betyr at de klarer å ovebevise om at terroristene representerer verdens muslimer, og det betyr at Europas islamofobe i økende grad kritiserer islam og muslimer, fremfor å konsentrere kritikken mot de kriminelle morderne i Paris, og deres støttespillere. Terroristene oppnår det samme hvis muslimske ledere nøler i sin kritikk mot terroren, eller velger å benytte taletiden til å kritisere satire mot islam eller Muhammed. Den kritikken får de spare til en annen dag, rett og slett, fordi et krystallklart budskap er så avgjørende nå.

5. Terroristene har som mål å endre våre samfunn. Ikke bare i Vesten, men i alle land med muslimsk befolkning. Målet er å skape frykt og å bryte ned en tillit som har vært en grunnverdi i våre samfunn.

Det har de lykkes med, et stykke på vei.

De har skapt frykt i redaksjoner, som lever under sikkerhetsregimer som var utenkelige for ti år siden. De har også lykkes med å så, og dyrke, en mistenksomhet mellom etniske grupper som bidrar til stor uro i Europa.

Terroristene vant et slag i Paris, med sin slakt av Charlie Hebdo. Men vi kan fremdeles avgjøre om de vinner krigen.

Ja, mye har endret seg, det skulle bare mangle. Og de som tror at ytringsfriheten har like gode kår i dag som før 2006 er naiv.

— Vi må kjempe for ytringsfrihet

Men vi kan og må kjempe for grunnverdien som ytringsfrihet er, for alle. Da må vi argumentere mot dem som prøver å plassere alle verdens muslimer i en og samme gruppe, som filmregissør Erik Poppe gjør. Når han slår fast at alle verdens muslimer krenkes av tegninger, sier han også at muslimene særpreges av mangel på mangfold. Som blant mennesker som bekjenner seg til kristendommen finner vi hele spekteret blant muslimer, fra de tilnærmet sekulære til de dypt troende.

Innsikt i det er en del av erkjennelsen av at ulike etniske og religiøse grupper står på samme side her.

Terroristene vinner også om redaksjonene parkerer vanlige nyhetskriterier i dekningen av hendelser som den i Paris. Der lå terroristene godt an i 2006, men i 2015 fant europeiske redaksjoner tilbake til ryggraden sin igjen.

- Terrorisme har ingenting med sivilisasjon å gjøre

Til slutt vinner terroristene hvis vi som tror på ytringsfriheten debatterer oss ned i deres grøft. Hvis vi tror at dette handler om behov for å krenke, om tøffhet og konfrontasjon, eller om kamp mellom sivilisasjoner. Det er et sidespor, for terrorisme har ingenting med sivilisasjon å gjøre. Vi vinner først når alle som ønsker frie, åpne demokrati står sammen om det grunnleggende: Ytringsfriheten er et rom for et mangfold av ytringer som ingen enkeltperson skal forsvare.

Men vi skal forsvare rommet, og aldri, aldri la terroristenes logikk snike seg inn hos oss.

Vi skal diskutere hverandres ytringer og tegninger så busten fyker, vi skal skjelle og smelle, idioterklære og genierklære.

Vi skal kunne fortelle åpent når vi opplever oss krenket av ytringer, og vi skal tåle å bli motsagt med et "jeg hører deg, men denne gangen var krenkelsen en nødvendig følgekostnad".

Vi skal angre på ytringer og publiseringer, og vi skal erkjenne at vi burde gå hardere til verks.

Slik er ytringsfrihet, slik er et genuint, fritt rom for ytring.

 1. Les også

  Følg hendelsene i Paris her

 2. Les også

  Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen om terror og ytringsfrihet: Jeg er Charlie

 3. Les også

  Vebjørn Selbekk etter terroren mot Charlie Hebdo: Våre verdier er verdt å forsvare

Les mer om

 1. Charlie Hebdo

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Ytringsfriheten etter angrepet på Charlie Hebdo

 2. KRONIKK

  En stagnert venstreside opptrer i dag som islamistenes nyttige idioter i Europa | Maajid Nawaz

 3. KRONIKK

  Vi må slutte å gjøre akkurat det IS vil vi skal gjøre: Å gå løs på hverandre | Henrik Thune

 4. KRONIKK

  Etterlyst: et konsekvent forsvar for ytringsfriheten

 5. KULTUR

  Bokanmeldelse: Ytterst velskrevet og interessant om hvordan det norske storsamfunnet har sviktet mange muslimer

 6. KRONIKK

  Ser vi oss blinde på islam, vil vi aldri vinne kampen mot ekstremisme | Usman Rana