Meninger

Pakistan – landet som overlever det meste | Per Kristian Haugen

 • Per Kristian Haugen
  Per Kristian Haugen
  Kommentator
Mange barn var blant ofrene for terroraksjonen i Lahore første påskedag.

Etter terroren: Det er enkelt å finne argumenter for at Pakistan er en havarert stat. Men for den politiske og militære eliten er det et godt land. Så Pakistan halter alltid videre.

Etter drapet på mer enn 70 mennesker, mange av dem barn, i en fornøyelsespark i Lahore er det vanskelig å se lyspunkter. Ugjerningen til Taliban-avleggeren Jamaat-ul-Ahrar er feig og grusom på samme tid.

Store ressurser er satt inn for å pågripe de skyldige:

Les også

216 mistenkt etter Pakistan-terror

Pakistan har opplevd lignende tragedier flere ganger før. Hver gang setter myndighetene i gang en storstilt jakt på de skyldige. Etter en stund flyter blodet igjen.

Et viktig kjennetegn på en havarert stat er at den ikke makter å beskytte sine egne innbyggere. Det klarer ikke Pakistan. Bare spør Malala Yousafzai.

Dessverre må det sies at heller ikke den belgiske, franske eller amerikanske staten klarer å beskytte seg mot terror.

Tvetydige holdninger

Det finnes imidlertid én viktig forskjell: Pakistan som stat er grunnlagt på samme religion som terroristene hevder å representere i en spesielt ren og riktig form. Derfor har det alltid vært en dobbelthet i Pakistans kamp mot voldelig religiøs ekstremisme.

Mange av dem som i dag er terrorister, har i nokså nær fortid vært nyttige redskaper for Pakistans undergraving av arvefienden India.

Når Jamaat-ul-Ahrar sier at de under aksjonen første påskedag var spesielt ute etter å ramme kristne, vil en del pakistanske muslimer ha forståelse for argumentet.

Urovekkende protest

Mange har demonstrert mot henrettelsen av en sikkerhetsvakt som drepte en guvernør. Drapet skyldtes at guvernøren var for å myke opp blasfemilovene og kritisk til dødsdommen mot en kristen kvinne som hadde brutt bestemmelsene.

Også i Oslo var det en slik demonstrasjon. Så kan man gjerne si at de aller fleste muslimer holder seg borte fra slike markeringer, enten de foregår i Pakistan eller Norge. Men noen er like fullt villige til å gå svært langt for å tvinge sin tolkning av islam igjennom.

Norskpakistanere viste sin sympati for terrorofrene i Lahore:

Les også

Norskpakistanere: - Orker ikke å tenke på hvordan barna har hatt det

Rom for minoriteter

Mange har glemt at Pakistans grønne, "muslimske" flagg har en hvit stripe som skal symbolisere de religiøse minoritetenes plass i nasjonen. Og Pakistans grunnlegger, Muhammad Ali Jinnah, var i sin tid klar på at det skulle herske trosfrihet og at stat og religion ikke skulle blandes sammen.

Som vi vet, måtte de høye idealene gi tapt for en brutal virkelighet da India og Pakistan (inkludert det nåværende Bangladesh) skilte lag under avviklingen av det britiske kolonistyret for snart 70 år siden. Delingen ble starten på en rivalisering mellom parter med svært forskjellig styrke.

På vei oppover

Under ledelse av hindunasjonalisten Narendra Modi er India på vei til status som en økonomisk, kanskje også politisk, stormakt. India er samtidig et mangfoldig samfunn med omtrent like mange muslimer som i Pakistan, i overkant av 180 millioner.

Dagens Pakistan, som er den vestlige delen av den opprinnelige staten fra 1947, er ut fra befolkning og ressurser dømt til å spille i en lavere divisjon. Her ligger årsaken til den evige rivaliseringen, som fra pakistansk side handler om å kompensere for en underlegen posisjon.

Et spill om makt

Slik har Pakistan skaffet seg atomvåpen og bygd opp et militærapparat som landet – i motsetning til India – egentlig ikke har råd til.

Pakistan har også lett etter metoder som tvinger India til å binde ressurser på en lite produktiv måte. I den langvarige Kashmir-konflikten er væpnede grupper brukt til å holde inderne på tå hev. I tillegg har Pakistan forsøkt å hindre at India får stor innflytelse i Afghanistan.

Konsekvensen internt i Pakistan er at de væpnede styrker og etterretningstjenesten fremdeles har stor tyngde. I nesten halvparten av landets historie som selvstendig stat har de også sittet med den politiske makten.

Demokratisk maktskifte

I dag har Pakistan et sivilt styre med Nawaz Sharif som statsminister, og landet er inne i en av sine lengste demokratiske perioder. Valget i 2013 var i så måte historisk. For første gang gikk en folkevalgt regjering av etter fullført periode og ble avløst av en regjering fra et annet parti.

Denne utviklingen har gitt Pakistan høyere internasjonal prestisje og betydelige økonomiske bidrag fra utlandet.

Terroren tar også færre liv enn før, selv om tilbakeslagene – som i påsken – kan være meget smertefulle. Noen mener dessuten at fremveksten av en gruppe som Jamaat-ul-Ahrar er et uttrykk for at presset mot Taliban virker splittende på terroristene.

Det er kanskje en form for suksess. Men den største prestasjonen er nok at Pakistan – tross all motgang – fortsatt henger sammen.

Terroren rammer mange land på samme tid:

Les også

 1. IS svekkes, men terroren fortsetter

Les mer om

 1. Afghanistan
 2. Ekstremisme
 3. India
 4. Terror
 5. Taliban
 6. Islam
 7. Pakistan